България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нощната тарифа за ток отпада от 1 юли - колко ще плащаме?

Базовата цена ще се определя от правителството или НС, посочи Еленко Божков

27.02.2024 | 08:11 Редактор: Тодор Петров

Възможно е от 1 юли да се премахне евтината нощна тарифа и домакинствата да плащат тока по еднаква цена.

"От 1 юли отпада ролята на обществения доставчик, която играеше НЕК. Това няма да дава възможност на крайните снабдители да създават възможност за по-ниска нощна тарифа. Евтината енергия се предлага в обедните часове на денонощието, защото тогава фотоволтаичните централи произвеждат най-много електрическа енергия", коментира бившият служебен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в "България сутрин"

От думите му стана ясно, че от 1 юли базовата цена ще се определя от правителството или Народното събрание. Ще се предвидят компенсации за потребителите и надбавка за електроразпределителните дружества, която се предлага да бъде нормирана в рамките на 7%.

"Компенсациите ще се налагат, ако цената на организирания борсов пазар през годината надмине предложената от Министерския съвет или НС базова цена. Това ще е за половин година, до края на 2024 г. Парите за тези компенсации ще се осигуряват от Фонда за енергийна сигурност, където трябва да бъдем много внимателни за приходите. Ще видим какво би се случило, ако фондът не може да задоволи нужните компенсации", каза още Божков пред Bulgaria ON AIR.

Според него цената на енергийната борса се колебае, но няма основания да се очакват резки скокове в цените на електроенергията. Изцяло цените за бита ще се определят от борсовия пазар, а компенсациите ще бъдат само за енергийно бедните, уточни гостът.

Божков е на мнение, че голяма част от евросредствата, които са предвидени за модернизация на мрежата, трябва да отидат за дигитализация, за да може да се отчитат в рамките на 15 минути потребленията на всички и да се синхронизират - да се знае колко е произвел производителят и колко е потребил потребителят.

7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Вижда ми се като грешно построена конструкция за организация и изпълнение на целия проект. Парламентът даде срок на служебното правителство да подготви договор със САЩ за сътрудничество. Този договор беше подготвен в рамките на мандата на служебното правителство, когато аз напуснах Министерството на енергетиката. Даваше съществени възможности за организацията на работата и да се избегнат възможности за спорове кой и как да изпълнява задачите.

Лошото е, че НС трябва да определя кой има опит, без дори да са се запознали в детайли с резултатите от проведените изследвания. Нещата трябва да се върнат в полето на междуправителствения договор, който трябва да бъде нотифициран от Европейската комисия и след това одобрен от НС.

Според Еленко Божков е трябвало да има широка кампания и обществено обсъждане по темата с ветрогенераторите в Черно море и влиянието им. 

Гледайте целия разговор във видеото. 


4
1 rate up comment rate down comment 1
Николов
преди 1 месец
Цените на водата ги увеличихте за град Видин....!Сега премхнете и евтината нощна енергия...!Дигнете още горивата ,та да могат цените до отидат още нагоре и после кажете какво причинихте на народа и на България!За напред всеки "гледа за народа"ама май е за в джоба....!Браво на всички! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Тцтц
преди 1 месец
Последния да заключи вратата. 2021 е подписано, сега го съобщават.. ашколсун Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 0
mpx
преди 1 месец
Държава няма,има заспал народ на който не му пука за нищо. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 0
Мама Леоне
преди 1 месец
Къде е ДЪРЖАВАТА??? Отнема се възможността българския народ да пести от личните си сметки,като използва по евтината нощна тарифа! Отдавна вече не съществуват енергоемки предприятия,които гълтаха денонощно мегавати, но Божков пак набляга на компенсации за производители!!! Енергийната МАФИЯ, част от които е и самият Еленко Божков отново тръгва в поход срещу населението на държавата ни, за сметка на един файтон енергийни мафиоти! Къде е проклетата ДЪРЖАВА и нейните бездейни 240 ХРАНТУТНИЦИ? Сигнализирай за неуместен коментар