България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: Динамично време в края на февруари, високи температури през март, но и сняг

Ще има добри условия за спорт в планините, съобщи Петър Янков

22.02.2024 | 07:52 Редактор: Вяра Димова

Облачно с валежи от дъжд в населените места и сняг в планините, това бяха капризите на времето през последните дни. 

"През следващите дни валежите ще бъдат история. По ниските места ще има мъгли, а по планините ще има разкъсаната облачност. Температурите ще се повишат чувствително. В населените места, северно и в планините, в петък, събота, ще достигат до 16-20 градуса", прогнозира синоптикът Петър Янков в "България сутрин".

Южен вятър ще топи снежната покривка по високите части на планините.

"В неделя ще има повече облаци. Следобед и през нощта ще започнат валежи в югозападните райони. Ще бъдат предимно от дъжд. Температурите слабо ще се понижат, ще бъдат между 10 и 15 градуса в населените места. В планините, над 2500 метра - от минус 4, на 1500 - приблизително около 4 градуса. Дъждът ще преминава в мокър сняг", съобщи Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Повишението на температурите ще бъде краткотрайно, тъй като от следващата седмица времето ще бъде динамично.

"Слаби повишения на температурите ще има началото на следващата седмица. Не вярвам дръвчетата да се излъжат", коментира синоптикът.

В периода 29 февруари - 1 март и 3-5 март се очакват по-обилни снеговалежи по планините, а в населените места - от дъжд.

"Една нова снежна покривка от порядъка на 9 до 12-13 см, която ще подобри условията за всички любители на белите спортове. До 15-20 март ще има добри условия за практикуване на тези спортове", уточни Янков.

1 март ще започне с валежи и температури между 7 и 14 градуса. 

"От 6 март започва затопляне. Прогнозата за 8 март е за слънчево време с температури между 10 и 15 градуса", каза още синоптикът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)