България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: Януарски студ и през февруари, -15°C сковават страната, ще вали още сняг

През първите 10 дни на месеца времето ще бъде по-топло, прогнозира синоптикът Петър Янков

01.02.2024 | 08:19 Редактор: Елеонора Танева

Топъл четвъртък, температурите ще стигат 8-11 градуса. 

"Това топло време ще бъде съвсем за кратко. В петък бързо ще се заоблачи, температурите ще се понижат, в Западна България денят ще започне с валежи от дъжд и сняг. През деня в северните райони, основно в Добруджа, ще превалява сняг", съобщи синоптикът Петър Янков пред "България сутрин".

Той уточни, че снежната покривка ще бъде минимална - около 1 см. Прогнозата му е, че в събота облачността ще се разкъса и намалее и ще бъде предимно слънчево, препоръча разходка или спортове в планините в неделния ден, която дневните температури ще са 10-13 градуса.

"Всички пътуващи в петък и събота сутринта трябва да имат предвид хлъзгавите пътни настилки. Ветровито време с повишение на температурите ще се задържи през следващата седмица", допълни Янков.

Синоптикът прогнозира пред Bulgaria ON AIR, че 10-метрови преспи сняг, каквито има в Турция, у нас не могат да натрупат, защото там "времето е по-жестоко, особено февруари".

По-топлото време ще се задържи през първите 10 дни на февруари. В периода 8-11 февруари ще се появи вятър-снегояд, който ще намали чувствително снежната покривка в планините. Но не за дълго.

"Малък Сечко ще ни изненада с чувствително захлаждане, на 16-20 февруари ще има рязко понижение на температурите. Минималните ще достигнат минус 15 в Северна и Западна България. Тези януарски студове са характерни за развитието на времето и през февруари и март. От 12 февруари започват валежи, на 13-14 се очакват и снеговалежи, които ще повишат чувствително снежната покривка. Следващият период с валежи от сняг ще бъде в края на февруари", допълни синоптикът. 

Петър Янков припомни, че според народната метеорология месеци, в които има "р", са по- студени. 

"Признак за идващ студ е по-интензивното хранене на птиците, които усещат 5-6 часа по-рано промяната във времето", добави синоптикът. 

Гледайте целия разговор във видеото.