България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Забрана на западното влияние: Каква е била модата през соца?

Разказва дизайнерът Васил Василев

30.01.2024 | 09:26 Редактор: Тодор Петров

Днес за родните дизайнери няма прегради и те обличат редица световни знаменитости и по нищо не отстъпват на световните брандове. По времето на соца обаче, нашата мода е била капсулирана, така че да се ограничи западното влияние. 

С тази цел  през 1957 г. БКП създала Центъра за нови стоки и мода, за да контролира уклона към "капиталистическия" начин на обличане. Все пак българите се се обличали модерно. 

Един от емблематичните дизайнери за онова време е Васил Василев - творецът от град Елхово, главен моден дизайнер в най-големите модни къщи в България през 80-те и 90-те години.

"Никога не съм си мечтаел, не съм предполагам, че ще се занимавам с мода, но така се случиха нещата. Започнах и работата ме увлече. Модата е интересно нещо, модата е привлекателен свят, красиви жени, дрехи, естетика", разказа той.

"По онова време в България не беше много лесно да се занимава човек с тази професия. Имаше известно неразбиране, може би и някаква политика и преди всичко ни задължаваха едва ли не да се стремим да търсим някакви връзки с етнография, с бита на хората и с всичко, което е останало като история", посочи още Василев.

Той е посветил дълги години от своята творческа кариера на българската мода, която чрез него придобива своята национална и европейска популярност. През 1984 година за пръв у нас създава ярки младежки модели в спортен дух. Първата иновативна колекция кръщава на свое име. 

През годините на социализма е било трудно да черпиш и да взаимстваш идеи от западния свят и поради тази причина нашите дизайнери са се стремели да създават оригинали модели. 

Според Василев модата в днешно време не е толкова креативна, колкото беше на времето, защото тя се подчинява изключително много на изискванията, които големите модни централи създават.

Вижте повече в репортажа на репортера на "България сутрин" Йоана Великова.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Сега забраняват източното влияние. Сигнализирай за неуместен коментар