България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Регистър злополуки" - животът е по-смислен, когато споделяме проблемите си

Поетесата Виолета Златарева представи втората си книга

23.01.2024 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

Младият автор Виолета Златарева представя своята втора книга - "Регистър злополуки". Нейни стихове са преведени на френски, испански и английски език. Златарева ни представи и нещо различно - поднесени като видеоклип стихове. 

"Винаги съм възприемалата литературата не само като развлечение, но и като чудесна форма на приятелство. Видеото, което заснехме по моите стихове, е дело на Веска и Ивайло Чучкови, които претвориха част от сюжетите в един късометражен филм. Веска и Иво видяха нишката и я издърпаха по по-представителен начин", разказа поетесата в студиото на "България сутрин".

Тя смята, че творчеството на всеки автор е продължение на самия него.

Виолета Златарева показа стихосбирката и сподели, че е имало големи спорове по заглавието на книгата. В крайна сметка е надделяло нейното настояване за името на стихосбирката.

"Регистър е нещо нормативно. Трябва да нормализираме това да говорим за злополуките и проблемите си. Когато споделяме, животът става по-смислен. Стиховете вътре са един малък регистър от злополуки, които са ме изграждали във времето. Неща, които съм виждала около себе си и са ме впечатлили. В първия раздел има любовна лирика, във втория погледът се разширява към заобикалящия ни свят", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите на Златарева поезията в последните години е залитала към авангардното и абстрактното, към синтезирането на едно единствено чувство, което често е безсюжетно. На нея ѝ се иска да представя стиховете като малки приказки, които са инструмент за разрешаване на проблеми.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
adelaida4
преди 2 месеца
Открила топлата вода. Много преди нея са представяли далеч по-силни стихове от избутаната напред бездарница Виолета. Сигнализирай за неуместен коментар