България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не достигат асистенти за хора с увреждания, рехабилитатори работят на частно за повече пари

Хората трябав да знаят за какво точно получават държавните субсидии, каза Веска Събева

03.01.2024 | 08:12 Редактор: Толя Стоянова

От 1 януари линията на бедност стана 526 лв. С нея нарастват някои социални помощи и месечната финансова подкрепа за хора с увреждания. Помощите, които получават децата с увреждания, обаче не са увеличавани от 2017 г. От тази година те нарастват с около 26%.

"Дали си човек с увреждане, или не няма значение - всички сме различни. Трябва да има контрол дали средствата се изразходват в правилна посока. Трябва да са насочени към човека. Трябва да има контрол и ясно на хората да се каже, че се дават за психолог, за логопед, за рехабилитация. Рехабилитацията е изключително скъпа. Трудно се намират специалисти, тъй като ставката на частно е изключително висока. Предвидени са от 930 лв. до 1180 лв. Трябва да има и план, в който да се работи с тези хора, да се проследява процесът за постигане на успех", заяви зам.-председателят на Националния съвет за хора с увреждания Веска Събева в студиото на "България сутрин".

Според нея в новите правила трябва да има план за действие. Най-важно е родителят или близките, които се грижат за човека, да участват. Важно е да са запознати с процеса, за да може и да проследят дали се работи качествено.

"Не може да намерим асистенти. Работата не е достатъчно престижна и не е високо платена. Трябва да има и дневна грижа, центрове за рехабилитация, центрове за обществена подкрепа", каза Събева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, ТЕЛК-ът, независимо от това, че медицината е точна наука, в същото време работи със субективност на хората, които дават оценката.

"Работейки по документи, взимат това, което е написано в документа. Ако епикризата не е добре описана, комисията ще вземе решение, което е в ущърб, но в същото време може да бъде и завишена. Потребностите са различни в различните състояния", добави зам.-председателят на Националния съвет за хора с увреждания

"Доколко човекът може да се развива, трябва да каже училището. В училището все още няма социална работа, а искаме тези деца да бъдат интегрирани. Липсва социален работник, място, в което да може да се грижи за детето", посочи Събева.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
bec
преди 3 месеца
PARITE ZA XORATA INVALIDI SA MALKO A TIQ 10 MILIONA ZA BAN DIREKTNO SA ZA KRADENE BASTA KVA POLZA OT TOQ BAN AIDUCI DYRTI Сигнализирай за неуместен коментар