България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ново ниво в механиката и енергийната ефективност благодарение на Центъра по мехатроника и чисти технологии

Сред целите на проекта е да се повиши конкурентоспособността на българската икономика

18.12.2023 | 07:42 Редактор: Толя Стоянова

Техническият университет в София беше домакин на официалното закриване на проекта "Национален център по мехатроника и чисти технологии". Целта на проекта е да осигури ново ниво на познание в областите – механика, роботика, енергийна ефективност и други.

Само за пет години три големи научноизследователски комплекса в "Гео Милев", "Лозенец" и "Студентски град" отвориха врати за научна дейност в областта на мехатрониката и чистите технологии. Всеки комплекс е оборудван с уникални за страната ни апаратури и съоръжения.

"Центърът обединява 17 института и висши учебни заведения, идеята е за всяка разработка да се прави плаващ колектив. Ние имаме огромен резервоар от учени с различна областна експертиза и когато възникне необходимост от конкретна разработка, центърът черпи специалисти от различните центрове", каза председателят на УС на център за върховни постижения акад. Константин Хаджииванов.

"Вече сме разпознаваеми от бизнеса както на национално ниво, така и на международно ниво. Сключените договори само в този кампус са над 1 млн. лева, без да е официално готов. Партньорските кампуси също имат проекти, възложени от бизнеса", заяви  ректорът на ТУ-София проф. Иван Кралов.

На въпрос в кампус "Лозенец" какви са основните теми и направления, ръководителят на кампуса проф. Тони Спасов отговори: 

"Ефективни катализатори за отделяне на вода, както за водород и кислород. Също така енергийна ефективност, съхранение, разпределение на енергия и разработване на материали, които изолират. Термоизолатори, получавани чрез различни технологии".

Сред целите на проекта е да се повиши конкурентоспособността на българската икономика.

"В областта на мехатрониката имаме активности в много области. Имаме 16 лаборатории общо 5, от които са в областта на електрониката и микроелектрониката, останалите са в мехатрониката. Фокус в нашата дейност е развитието на нови продукти, тъй като българската икономика трябва да излезе от зоната на поддоставчик на поддоставчиците, тъй като добавената стойност е много ниска, независимо от технологичното обновление", коментира ръководителят на кампус "Студентски град" Георги Тодоров.

Приоритет на центъра е осъществяването на прехода на страната ни към енергийно ефективна, нисковъглеродна и кръгова икономика.

Вижте повече в репортажа.