България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Акцията в Пазарджик е политическа реклама, смята Николай Цонев

Подобни операции трябва да се провеждат тихо и спокойно, без дори обществото да знае

27.11.2014 | 11:49 Редактор: Ирина Георгиева

Спецакцията на ДАНС, Прокуратурата и МВР от 25 ноември няма да доведе до резултат и е по-скоро политическа реклама. Зад тази теза застана бившият военен министър Николай Цонев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него операцията е била прекалено зрелищна.

"Това, че има риск не ни дава основание да се провеждат такива зрелищни операции и това, че се искат законови промени е доказателство, че тези хора, които са арестувани или са прибрани на 26 ноември за справка не са нарушили закона щом искаме законови промени. Такива акции трябва да бъдат провеждани спокойно, тихо, дори обществото не трябва да знае. Всичко това е с цел да бъдат предотвратени евентуалните рискове. В България през последните 5 години се върши повече политическа работа." - обясни Цонев.

Според Цонев рисковете за сигурността на България са много по-малки, отколкото за другите държави.

ези, които се занимават с тази дейност идват от тези държави като емигранти и се занимават с подривна дейност, докато у нас тези хора срещу минимално заплащане започват да изповядват радикален ислям. Това са предимно хора от ромските квартали, турско-езичното население остана спокойно, което говори, че е един театър." - допълни Цонев.

По отношение на сектор Сигурност у нас, според Цонев, нужна е една обща стратегия, "която да дава поглед как ще се развият системите за сигурност, така че независимо от какъв цвят идват на власт - тя да се развива правилно постепенно и с резултат за държавата."

"През последните години много се говори в системите за Сигурност, но не беше направена една ясна концепция как трябва да се развива системата на сигурност. Не бяха уеднаквени законите за различните служби. Имаше случаи, когато социалните придобивки на една част от системата за сигурност бяха променени." - допълни Цонев.

Чуйте: