България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Топла храна и козметика срещу студ - грижата за четириногите през зимата

Весела Василева с ценни съвети за студените месеци

30.11.2023 | 08:59 Редактор: Ивета Велева

С настъпването на по-студените дни от годината, стопаните трябва да се погрижат за своите най-верни приятели - кучетата. От организацията "Четири лапи" са се заели със задачата да дадат най-полезните съвети по темата. 

"Важно е да знаем, че през есента и все още навън растат диви гъби и трябва да сме внимателни с това какво хапват навън нашите кучета. Всяка гъба е опасна за кучетата, както и всяка храна, оставена до контейнер", каза координаторът на "Четири лапи" Весела Василева в студиото на "България сутрин".

Tя подчерта възможността от измръзване на лапите, ушите и опашките в зимните условия.

"Хубаво е да се използват различни козметични продукти за облекчаване и затопляне на лапичките, опашките и носа. Такива продукти се продават във ветеринарните клиники. Те спомагат и да не се напуква кожата на животните. Дори най-обикновен вазелин може да предпази от образуването на пукнатини и рани", посочи Василева.

Тя допълни, че хората често подценяват паразитите и обезпаразитяването.

"Бълхи има целогодишно, важно е кучето да бъде обезпаразитявано редовно, кърлежите са активни до температури до 7 градуса. Важно е кучето да се обезпаразитява и вътрешно, и външно, като профилактика. Задължително е кучето да бъде водено поне веднъж годишно на профилактичен преглед, да се сложат ваксини. В България по закон е наложителна ваксината за бяс", категоричен бе гостът.

Ветеринарят сподели, че съществува и кашлица при кучетата, която е сезонна и се предава от куче на куче. "Има ваксина за това, която се поставя през носа" – подчерта тя.

Василева уточни относно храненето през зимата на животните, че дажбата не се променя, освен за кучетата, които през зимата разходват повече енергия.

"Лук, чесън и човешка храна и подправки не бива да се дават на кучето", допълни тя.

Тя напомни, че е хубаво на кучетата по-често да се слага топла храна. 

По отношение на бездомните животни, Василева припомни, че често котки се крият на топло под капака на автомобила: "Хубаво преди да тръгнем с колата да огледаме около нея, да тропнем няколко пъти, за да проверим дали някъде под капака се е скрило животно, даже е добре да вдигнем капака и да проверим".

Гледайте целия разговор във видеото.