България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Илия Луков: Никой не може да ни направи нищо, ако ние не си вкараме вълка в кошарата

Певецът представи новия си видеоклип към песента "Девойче мало убаво"

16.11.2023 | 11:41 Редактор: Ивета Велева

Певецът Илия Луков представя новия си видеоклип към песента "Девойче мало убаво". Песента е от албума "Обичам те“,  издаден през 2004 г. по музика и аранжимент на Христо Краповски от Скопие и текстове на Надежда Захариева.

"Хубаво е, че успяхме да се съберем и да създадем нещо, което да радва душите на прекрасния и изстрадал български народ. Онова, което в момента би могло да ни зареди и да ни даде сила, е хорото", сподели Илия Луков в студиото на "България сутрин".

Той призова у нас да се правят творци, а не консуматори, убеден е, че българският фолклор не е забравен. Обичаният народен певец разказа за трудното начало на пътя си в музиката.

"Баща ми се спомина млад и аз трябваше да се боря сам в живота, товарил съм камиони, само за да мога да си купя барабани. Често нещата в живота се случват по най-трудния начин. Затова на нас ни трябва национална доктрина, за да можем да сме силни", каза Илия Луков пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителят посочи още, че не трябва да има разделение и творчеството трябва да обединява българи и македонци.

"Ние сме силни и с много дълбок древен корен и никой не е способен да направи нищо, ако ние не си вкараме вълка в кошарата. Посланието на тези песни е именно, че ние сме братя и сестри, независимо от територията, на която сме родени. В историята си имаме изключително важни и сериозни дати, с които можем да си запазим душите си. Музиката е тази, която ни обединява“, добави народният изпълнител.

Предстоят да бъдат издадени още 19 песни, отново съвместно с Христо Краповски, те ще бъдат побрани в втория албум "Обичам те 2“.

Гледайте целия разговор във видеото.