България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Израел бомбардира цял град от тунели, намиращ се под невинните палестински граждани

"Въпросът е кои заложници ще бъдат освободени", каза журналистът Весела Райчинова

02.11.2023 | 08:12 Редактор: Искра Ангелова

Дългоочакваното спасение от Газа - границата с Египет отвори своите врати. Повече от 30 души с български паспорти напуснаха след 3 седмици блокада. 

"Това е един лъч на надежда, който може да озари много хора, изтеглени на юг в Ивицата Газа, които по някаква много тъжна причина се намират под бомбардировките. Може би това е лъч на надежда и към хората, които се отправиха от северната част на Газа към юг. Това е една от основните цели на Израел и израелската армия, и една от основните молби към гражданите на невинното население", каза за "България сутрин" журналистът Весела Райчинова, която се намира в град Бат Ям.

"Хамас" обяви, че до няколко дни ще бъдат освободени още заложници.

"Въпросът е кои заложници ще бъдат освободени, това са и коментарите в местната израелска преса, както и в световната. По отношение на притежаващите двойно гражданство, или да речем - само израелско гражданство. Тази тема е изключително важна, тъй като е зависима от много условия, които поставят терористичната организация "Хамас". В този план Израел иска освобождаване на всички заложници, те са 240 до този момент, докато "Хамас" твърди, че са около 50", допълни Райчинова пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът сподели, че вчера за първи път са били представени голяма част от видеата от 7 октомври пред членовете на парламента в Израел.

"Това събуди драма, сълзи, напускане на самия парламент. Те са толкова жестоки, колкото жестоки изглеждат разрушенията в Ивицата Газа. По отношение на всичките бомбардировки, разрушаване на инфраструктура на "Хамас", която е терористична организация, става дума за деликатен момент, защото тази инфраструктура се намира под болници, училища, тунели, които са специално изградени. Говорим за цял град, който се намира под невинните палестински граждани", поясни Весела Райчинова.

А "живият щит" от невинни граждани тревожи и израелската армия.

Гледайте целия разговор във видеото.