България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: Идва дългосрочен студ, декември ще бъде валежен

Уикендът ще бъде топъл, но с валежи, каза Петър Янков

26.10.2023 | 08:03 Редактор: Толя Стоянова

Времето остава слънчево и сравнително топло, а на 29 октомври отново предстои да си върнем часовниците с един час назад и да сменим лятното часове време със зимно.

"България се намира в периферията на по-активни атмосферни процеси югоизточно. Днес много бързо от запад се заоблачава. Облачността над западните райони ще е повече. Очакват се превалявания главно в южната половина от страната. През следващите дни ще има малко повече слънце - в петък и събота, но следобед ще се заоблачи и ще превали през нощта слабо в северните и източните райони. В неделя ще има повече слънце над западните части от страната. В следобедните часове над Стара планина може да превали. Температурите ще са между 21 и 27 градуса", прогнозира синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

"Специално за метеорологията е добре да бъдем в стандартното време, в което сме свикнали. Лятното часово време малко изменя нашите преценки за минимални и максимални температури", коментира Янков.

Синоптикът прогнозира, че началото на новата седмица ще стартира със слънце, но от сряда започва да се заоблачава. Очакват се и чести валежи, които ще продължат до неделя. Температурите ще са между 19 и 24 градуса.

По думите му захлаждане в дългосрочен план се очаква около 7 ноември.

"Прогнозите сочат около 0 градуса на 1500 м, а в населените места около 10-15 градуса, в планините - отрицателни, може да завали и мокър сняг. Няма да се задържи тази снежна покривка, бързо ще се топи", заяви синоптикът в ефира на Bulgaria ON AIR

Мокър сняг се очаква и днес в Рила над 2500 м. "В дългосрочен план се очаква валежен декември. По-топли ще бъдат януари и февруари", добави Янков. 

Гледайте целия разговор във видеото.