България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дистанционните топломери и водомери премахват ли посещението по домовете?

Препоръчваме на домакинствата да слагат дистанционни системи и за топла, и за студена вода, каза Станислава Стефанова

16.10.2023 | 09:45 Редактор: Толя Стоянова

До 1 януари 2027 г. всички топломери и водомери трябва да са с дистанционно отчитане. Очакванията са, че с възможността за отчитане в реално време качеството на услугата ще се подобри и ще се намалят проблемите с неточностите при сметките, които плащаме. 

"С промените в Закона за енергетиката от 1 март 2021 г. само топлите водомери трябва да бъдат с дистанционно отчитане. Спрямо европейската директива за енергийна ефективност се налага всичките топлинноизмервателни уреди да бъдат дистанционни. За студената вода такова уточнение все още няма, но препоръчваме на домакинствата да слагат дистанционни системи и за топла, и за студена вода, за да може по този начин тяхната месечна консумация да бъде отчитана от разстояние", каза директорът на отдел "Бизнес развитие" в "Софийска вода" Станислава Стефанова.

"Модулите за дистанционно отчитане се поставят отгоре върху циферблата. Има различни водомери на пазара. Когато се обаждат клиентите в "Софийска вода", ние винаги питаме какъв е водомерът, който е на инсталацията. Знаем кои могат да бъдат надградени и кои не, за да дадем информация", коментира Станислава Стефанова в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че има срок за подмяна на топлите водомери и той е до 2027 г. Дотогава те трябва да са с дистанционно отчитане. Стефанова уточни, че само топлинните счетоводители имат право да одобряват типа водомер.

"Софийска вода" подписа споразумение с всички топлинни счетоводители, те дадоха разрешение да използваме нашите системи. Хората могат да направят избор от кого да закупят своята дистанционна система", обясни Стефанова.

Препоръчително е, за да се спести тримесечното посещение на проверител, да бъде поставена система и за студена вода. "Това е много удобно за потребителя, тъй като той ще получава ежемесечните си фактури на база реална консумация на водата, която е употребил", каза Станислава Стефанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че монтирайки тази система, не отпада по нормативно изискване веднъж в годината да идва проверител, тъй като не се отчита само визуално консумация, но и се прави проверка на инсталацията и на цялото оборудване дали то работи правилно.

Гледайте целия разговор във видеото.