България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Циганско лято през уикенда, живакът скача до 36° - скоро ще вадим чадърите

Астрономическата есен настъпва в неделя със захлаждане, каза Петър Янков

21.09.2023 | 09:16 Редактор: Елеонора Танева

През предстоящите 3 почивни дни ще се радваме на хубаво време с много слънце.

"Ще има повишение на температурите, разкъсана облачност с повече слънце в следобедните часове. Превалявания се очакват утре главно над планинските райони. През следващите дни температурите ще се повишат чувствително - до 36 градуса, в София - 31. Летни стойности ще напомнят за отиващото си лято. Астрономическата есен настъпва в неделя със захлаждане. Валежи започват в неделя през нощта, продължават в понеделник и вторник със слабо захлаждане, очакваните температури ще са 22-29 градуса", прогнозира синоптикът Петър Янков пред "България сутрин".

Очаквания са септември да завърши с ниска облачност и мъгли по Черноморието, а на запад ще има повече слънце. През последната седмица от месеца ще има обилни валежи в Гърция, които в по-малка степен ще засегнат и България. 

"На юг от Лариса се очакват валежи от 80 л на кв.м. В Солун и северно до Сандански максимумът ще бъде 7-10 литра, ние няма да бъдем ощетени от тези валежи, при нас ще бъдат по-слаби. Циклонът ще се изнесе на юг и бързо "ще умре", допълни синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

През уикенда планините ще бъдат подходящи за туризъм. 

"Приятно ще бъде времето в събота и неделя за планински преходи. В неделя късно следобед и през нощта ще превалява в Западна Стара планина, Рила и Пирин ще са подходящи за туризъм по високопланинските пътеки", уточни Янков.

Прогнозата му за следващата седмица е лятото да отстъпи на есенното време: "Ще им мъгли, преръмявания по Черноморието".

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)