България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Архитектурното ни наследство е напът да изчезне, фестивалът "КвАРТал" може да помогне

Мениджърът на фестивала Мартина Стефанова предупреди, че може да изгубим историята на Третата българска държава

14.09.2023 | 09:48 Редактор: Михаела Кирилова

В осмото издание на "КвАРТал фестивал" бохемска София оживява. Фестивалът ще се проведе от 15 до 17 септември в столицата под мотото "Силата на хората".

"Избрахме това мото, защото силата на хората е голяма и те не осъзнават колко може да е мощна тя. Тази идея се появи преди 8 години благодарение на хората и организациите, и рискувалите да дойдат в квартала по онова време. С тях решихме, че можем да работим и да променим с култура. Вече след 8 години работа, кварталът не е страшен, улиците имат съвсем друг вид. Осъществяваме една поддръжка без помощта на институциите или поне с малка помощ от тях. Моделът за промяна отдолу нагоре може да действа", каза мениджърът на фестивала Мартина Стефанова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че от над 30 години по-голямата част от архитектурното ни наследство в цялата страна е в плачевно състояние и ние рискуваме до 3 години да го загубим напълно. Близо 90% от паметниците на културата са извадени от списъците. В Института за опазване на архитектурно наследство за цяла България работят само 17 човека с не особено мотивиращи заплати. Гостът заяви, че е невъзможно е да се смогне с всичко и апелира, че е много спешно и необходимо общините да взимат участие. 

"Ясно е, че когато става въпрос за крепостта в Търново и някаква емблематична къща в София, едното ще вземе превес. Но, когато не е една къща, а са много, тогава ние наистина оставаме без наследство. Трябва общините да имат роля, за да взимат решения за опазването на тези сгради, а не всичко да минава централизирано през министерството. Трябва да се увеличи капацитета и бюджета на института", каза Мартина Стефанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мениджърът на фестивала сподели, че на 17 септември от 14:00 часа на "Мария Луиза" 16 ще поканят граждани, активисти и политици, тъй като това касае всички ни. Фестивалът има 6 подтеми. Някои от тях са - архитектурното наследство, зеленият град, общностите и изберете българското. 

"Това не са просто къщи, това е нашата история, историята на Третата българска държава, която е на път да изчезне. Много спешно трябва да се предприемат мерки. Институциите могат и трябва да застават зад гражданите", категорична е Стефанова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
112
преди 7 месеца
Ясно е, че "напът" може да се пише като една дума. Но просто не е логично. Дали трябва да пишем слято нашосе, на пътека, назавой... Толкова излишни допълнителни промени направиха разни недоучили хорица. Сигнализирай за неуместен коментар