България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Праисторически култов комплекс Хаджар Ким в Малта разкрива древни тайни и архитектура

Мегалитните храмове в страната са сред най-древните религиозни обекти на Земята

14.09.2023 | 08:04 Редактор: Вяра Димова

Мегалитните храмове в Малта са сред най-древните религиозни обекти на Земята. Те са едни от първите стоящи каменни конструкции в света и са поразителни със своите форми и декорации. Описани от Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО като уникални архитектурни шедьоври. 

Въпреки, че Малта е била обитаема още от преди 7200 г. все още не e известна културата, построила праисторически култов комплекс Хаджар Ким. Той е изграден на хребет в южната част на острова, до малкото градче Кренди.

Строителите от каменната ера са използвали мек варовик за цялата храмова архитектура на комплекса, който е по-древен от пирамидите в Египет и Стоунхендж в Англия. Според малтийският историк от 17-ти век Джовани Абела, руините на Хаджар Ким са неоспоримо доказателство, че първите жители на Малта са били от расата на гигантите. Първите разкопки в комплекса се правят през 1839 г., като проучванията продължават и до днес.  

Във фасадата на храма е вграден най-големият камък, използван в малтийската мегалитна архитектура, тежащ 57 тона. Архитектурата на градежа предполага, че в него са извършвани ритуали за плодородие. Учените смятат, че намереният олтар с вдлъбнат връх е използван за жертвоприношения на животни. Смята се, че постройката може да e използвана и за астрономически наблюдения.

При изгрев слънце на лятното слънцестоене първите лъчи навлизат през оракулски отвор в монументалните стени, който проектира диска на слънцето върху каменна плоча. Открити са и три статуетки и няколко части от много по-голяма каменна статуя, наречена Венера от Малта.

Мегалитният храм разкрива голяма степен на математическа и инженерна точност. Въпреки това археолозите са скептични и не приемат хипотези за участието извънземни или други висши сили по време на строителството. Тяхната версия е, че Хаджар Ким е изграден чрез координирана работа и изобретателност на древните.

Вижте повече в репортажа на продуцента на "България сутрин" Веселин Гарабитов.