България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сглобката и не-коалицията - съвременните проявления на съединението

Какво може да ни обедини в днешно време - коментар на Веселин Янчев и Павлина Върбанова

06.09.2023 | 08:57 Редактор: Елеонора Танева

Честваме 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Само нещастията ли могат да ни обединят в днешно време?

"Трябва да разсъждаме какво разбираме под обединение и да не бъдем буквалисти. Трябва да го разбираме като едни съвместни усилия за постигане на възвишени и общополезни цели, които обслужват напредъка и прогреса. Не трябва да считаме, че всички трябва да мислим и действаме по един начин. Обединението и силата идват от сблъсъка на различни идеи, в това е смисълът и магията на съществуването", заяви историкът Веселин Янчев в студиото на "България сутрин".

Според езиковеда Павлина Върбанова трябва да ни обединява необходимостта да се направи нещо градивно. 

"Колкото и политиците да следват различни свои цели и непримиримост трябва да направят нещо заедно и да продължат напред. Съвременните проявления за съединението - сглобката, не-коалицията - трудно намираме форми да се обединим", заяви Върбанова.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR понякога противопоставянето е по-силно отколкото на нас ни се иска.

"Желаем да видим по-голяма продуктивност от страна на депутатите. Сглобката е нещо просто, не е сложен механизъм за управление каквото е коалицията, но дали е достатъчно здрава, за да върши работа? Дефицитът на лидери се усеща, даваме си сметка, че в днешния разнопосочен свят това е страшно трудно", добави езоковедът.

Тя е убедена, че 24 май трябва да е националният празник на България. 

"Не бива да превръщаме този проблем в чисто политически и инструмент на политически борби", призова историкът Веселин Янчев.

Гледайте целия разговор във видеото.