България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Работещите студенти трябва да знаят това преди да подпишат договор

Има правна възможност заетите да изпълняват работата си от разстояние, посочи адвокат Николай Стоянов

15.08.2023 | 08:12 Редактор: Юлиан Христов

Средно в страните от ЕС около 23% от студентите работят и учат едновременно. У нас те са около 5%.

Гражданските договори са за изпълнение на конкретна задача, но ако работникът, респективно студентът, има работа с характеристиката на трудово правоотношение – получава заплата и има постоянни задачи, тогава трябва да бъде сключен трудов договор. Това стана ясно от думите на адвокат Николай Стоянов в предаването "България сутрин".

Той поясни, че трудовите договори като форма на заетост дават повече защита на работещите. Затова и адвокат Стоянов е категоричен, че студентите трябва да избират тази форма на договор.

"Кодексът на труда не е чак толкова негъвкав. Законодателят дава възможност да се сключи трудов договор за 4-часов, 2-часов работен ден. Той също дава възможност за гъвкаво работно време – в коя част от деня студентът да полага своя труд", допълни Стоянов.

По думите му има и правна възможност заетите да изпълняват работата си от разстояние. Това е удобно за студентите, особено когато са в сесия или имат други ангажименти към университета. Има възможност и за договаряне за работа в определени дни от месеца.

"Когато има елементи на трудов договор, законодателството е категорично и контролните органи не правят компромиси. Трудовият договор гарантира в пълна степен правата на работника, респективно на студента, защото има осигуряване", подчерта Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че при гражданския договор най-малкото не се дава обезщетение за безработица и няма да се отчита трудов стаж за пенсия. При гражданския договор студентът може да има претенции по съдебен път само по отношение на възнаграждението.

"Тук не можем да говорим за трудова злополука, за което има защита в трудовия договор", отбеляза юристът.

Според Николай Стоянов, когато един студент е назначен на граждански договор, но задълженията му са като за договор по трудово правоотношение, той има право да изиска трудов договор. "Моята препоръка е, там където полагат труд с елементи на трудов договор, да изискват този договор", заяви събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа