България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Виолета Иванова постави рекорд, обикаляйки с мотор 70 държави на 5 континента

В "България сутрин" тя разказа за приключение и представи книгата си "С милостта на Кали"

31.07.2023 | 09:45 Редактор: Тодор Петров

Българка постави рекорд, след като успя да обиколи 70 държави на 5 континента и измина на мотор около 50 хиляди километра през Европа, Азия, Австралия, Южна Америка и Северна Америка. Виолета Иванова направи това с мощния си мотор "Харли Дейвидсън".

"Целта на това пътуване не беше рекорд на Гинес. Идеята не се зароди внезапно. Карам мотор вече почти 12 години. Постепенно, придобивайки увереност и опит, особено след като следя други жени, които обикалят на дълги разстояние, си казах: Защо не. Заедно с мисълта за вид завет към моите две момичета, исках да им покажа, че няма невъзможни неща. Включително човек да обиколи света сам с мотор", сподели тя в студиото на "България сутрин".

Подготовката ѝ започва още през 2018 г., когато прави маршрут по целия свят - откъде точно иска да мине и какво иска да види. Досадната страна е техническата - проверка на визи, документи, всякакъв вид изисквания, казва Виолета.

"Човек може да пътува с все по-малко багаж. Целият ми багаж беше откраднат в Чили, 5 минути преди да тръгна да обикалям Южна Америка. Установих, че човек може да пътува почти с нищо. 

Катастрофира тежко в Индия заради лошите пътища там. Чупи ръката си и челюстта си, но не се отказва от пътуването. "За мен това беше просто част от плана", отбеляза Виолета Иванова за Bulgaria ON AIR.

"обикновено на мен денят ми преминава на мотора. Не съм типичният турист, който спира да обикаля забележителности. Докато си сам на мотора, можеш да мислиш за абсолютно всичко. Карането на мотор е състоянието, което е близо до нирвана. Оставаш сам със себе си и може да изчистиш главата си", каза още гостът.

Виолета Иванова представи и своята книга "С милостта на Кали". 

"Заглавието е плод на мислите на моя съпруг. Той казва, че съм жива единствено благодарение на милостта на индийската богиня на смъртта. В книгата включвам подготовката и всичко останало, включително и инцидента. Мъжът ми каза: Ние идваме с теб. Чувствата бяха протоворечиви. Заедно стигнахме до Индия. Когато катастрофирах, бяхме разделени. Заради това, когато книгата беше готова и аз нямах заглавие, това беше предложението на семейния съвет", разказа тя.

Гледайте видеото с целия разговор тук:


3
0 rate up comment rate down comment 0
Анита
преди 8 месеца
Вили, страхотна си, възхищавам ти се! Бъди жива и здрава и ти и твоето семейство! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Анита
преди 8 месеца
1
0 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 8 месеца
Браво !!! И защо само аз оценявам постижението на дамата. Та то си е подвиг бе хора ! Сигнализирай за неуместен коментар