България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Христо Христев: Трябва да има промяна в общата правна уредба на прокуратурата

"Преразглеждането на правомощията на главния прокурор са друг положителен елемент", коментира той

31.07.2023 | 09:10 Редактор: Михаела Кирилова

Съюзът на съдиите в България и Асоциацията на прокурорите в България се обединиха, за да кажат "не" на отпадането на Пленума на ВСС.

"Рядко е имало общи позиции на асоциативните структури на съдиите и прокурорите, но аз не разглеждам това като нещо особено драматично. Има внесен проект по официален ред в НС, който предстои да бъде разгледан при обсъждането и вземането на окончателно решение на евентуалните промени в конституционната уредба и се надявам, че в крайна сметка ще има едно разумно решение", каза преподавателят по право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Христо Христев в студиото на "България сутрин".

В тази позицията пише "капсулиране на двете професионални общности".

"Капсулиране значи, че те биха функционирали изцяло в някакъв вътрешен ред, свят и зависимости. Те вече до голяма степен са капсулирани, особено прокуратурата. Така че този плач е малко не навреме", допълни доц. Христев.

В петък предложенията за промени в Конституцията бяха входирани и вече има законопроект между ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. По тази тема преподавателят коментира:

"Внесените предложения за изменения на Конституцията в своите основни елементи възпроизвежда проекта, който беше представен от ПП-ДБ с няколко различни момента. Паднали са национално-историческите елементи. Имаме и нови предложения свързани с инспектората, които са основание за една добра основа за дискусия дали именно там не трябва да бъдат някои от ключовите промени. Имаме и предложения за изменяне на формулата за служебното правителство и ограничаване на правомощията на президента".

"Проблемът с прокуратурата е извън всякаква критика и е основният дефицит на българската конституционна уредба, който е до голяма степен и един от факторите, които предпоставят за криза на правовата държава, която се задълбочаваме от години. Очевидно е, че трябва да има промяна в общата правна уредба на прокуратурата. На масата са сложени различни предложения от изваждането от съдебната власт до премахването на главния прокурор", добави Христев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"От това, което е внесено в НС, виждам една сравнително балансирана формула, при която прокуратурата остава в съдебната система, но се ограничават съществено правомощията на главния прокурор и се внасят елементи, които позволяват да се разчупи статуквото и да се засили външния контрол. Предложената формула за състава на Съвета на прокурорите, при която избрани вън от системата представители биха имали превес, аз не я разглеждам като неуместно предложение. Въпросът е при каква процедура ще се даде гаранция, че това не са просто политически комисари. Трябва гаранция, че това не е някой назад в НС, на който трябва да му намерят работа", добави гостът.

Според Христев решението за правата на главния прокурор не е индивидуално.

"Очевидно е, че той вече не е главен прокурор. Друг е главният прокурор, за който даже може да имаме съмнения, че има пристрастия спрямо част от субектите, които внасят промените в Конституцията. Преразглеждането на правомощията на главния прокурор са друг положителен елемент. Те целят да ограничат ролята му строго от правна страна. Ограничи се възможността прокуратурата да се намесва по отношения, за които нямат наказателноправен характер".

В края на разговора преподавателят по право в СУ заяви:

"Считам за странно предложение представителят на Конституционния съд да бъде посочван за служебен премиер, защото това означава, че той трябва да напусне Конституционния съд, тъй като, ако възникне спор - къде стои въпросът за независимостта и обективността..."

Гледайте целия разговор във видеото.