България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От БДЖ обясниха защо закъсняват влаковете и как осигуряват комфорта на пътуващите през лятото

Посегателствата върху влаковете трябва да се считат за криминално деяние, каза Ивайло Георгиев

12.07.2023 | 08:21 Редактор: Юлиан Христов

Повече от 600 спални места всяка вечер предлага БДЖ в направлението за Варна. Това каза директорът "Продажби и обслужване" в БДЖ Ивайло Георгиев в предаването "България сутрин".

Той обясни, че общо 20 са спалните вагони, които пътуват по направленията Плевен-Варна и София-Карлово-Варна. Отделно има и пет кушет вагона, с които се обслужва направлението от Северна България към Бургас.

Георгиев припомни, че заради засиления интерес към таза услуга през този летен сезон има пуснати два допълнителни нощни влака. Това са София-Карлово-Бургас и Горна Оряховица-Търговище - Шумен-Карнобат-Бургас.

По отношение на закъсненията в железниците той посочи, че това се случва в условия на ремонтни дейности. Гостът даде за пример ремонтите на Централната гара в София и Централна гара Пловдив. Има и жп линии, които са в ремонт и това налага промяна в разписанието на влаковете.

"Честите закъснения се получават от инциденти, но когато извършваме превозите на места с ремонтни дейности, се съобразяваме с тези условия. Намалява скоростта, има участъци, където обичайно пътят е двоен, но при ремонт влаковете се движат по единия път. Ние сме се опитали при тези условия да съхраним голяма част от движението на влаковете. Ако при буря има паднало дърво, прекъснато е електричеството и се наруши разписанието на влаковете, закъснението на един влак се отразява негативно и в разписанието на останалите", обясни Ивайло Георгиев.

Той коментира и последния инцидент, при който машинист пострада от хвърлен по локомотива му камък. По думите му това представлява криминално деяние, тъй като при подобен инцидент може да се стигне и до фатален край.

"Какво ще се случи, ако влакът в следващата гара трябва да спре, а машинистът не може да го спре? Крайно време е тези прояви да се считат като криминални деяния", настоя Георгиев и поясни, че такива инциденти се случват обикновено при игра на деца и всъщност не става въпрос за умисъл.

Гледайте целия разговор във видеото.