България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България си изнася историческите архиви, нужни са хиляди левове, за да си ги откупим

"В Англия има много голям архив, свързан с Българското възраждане", каза историкът Иван Тренев

26.06.2023 | 09:34 Редактор: Искра Ангелова

Български исторически архиви се продават на чужди търгове в САЩ, Англия, Китай и други страни.

"В Англия, Русия и САЩ има най-много български архиви. За съжаление, след Освобождението и преди него, много архиви на България са изнасяни. Най-малкото да си припомним Четириевангелието на Иван Александър от Атон, където дори е било подарено от наши монаси. Това е безумие. В последните 30 години изключително много документация или е изнесена, или е скрита от България", каза историкът Иван Тренев в студиото на "България сутрин".

Според него причината е политическа.

"Сега част от тази документация имаме възможност да си я връщаме бавно, защото това изисква много пари. Но в същото време, ако българите се обединим - можем да си връщаме архивите. Те са нашата национална идентичност и нашата национална сигурност", допълни Тренев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му във френския вестник "Le Nord" има поместен текст на Раковски.

"Раковски пише за зверската от британската империя срещу индийците - как са ги разпъвали на кръст и са ги взривявали. А колко хора знаят, че Виктор Юго чете този вестник на френски и пише до английския премиер: "Великият Раковски каза да се спре това зверство". И само месец след това зверствата приключват. Малко по-късно Раковски става национален герой на Индия, за което и до днес спорим, при положение, че има 7 действащи училища, посветени на него. Едното от тях се намира в Делхи", поясни историкът.

И подчерта, че Васил Левски е преследван заради най-известния му портрет от 1870-1871 година, където той е на 33 години.

"Създадох фондация "Култура Революция", за да имаме възможност легално да откупуваме тези светини от чужбина, защото иначе няма как. Няма да коментирам какъв артефакт, който подарихме преди няколко месеца, изчезна. Все още водим дело. В Лондон българин ми показа султански ферман от 1869 година. Оказа се, че там е дадена възможност да се създаде църква в България от султана, но първо католическа. Това нещо и аз не го знаех", добави Иван Тренев.

Историкът разкри, че в Англия има много голям архив, свързан с Българското възраждане и апелира всички българи, които имат възможност, да помогнат, като са нужни около 150 000 лв.

Гледайте целия разговор във видеото.