България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"От наука към иновации" събра институции и бизнес на едно място

Форумът бе организиран от Изпълнителната агенция "Програма за образование"

21.06.2023 | 11:14 Редактор: Тодор Петров

Регионална среща „От наука към иновации“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014- 2020 г. събра представители на Центровете за върхови постижения и такива за компетентност, финансирани по програмата в Техническия университет в Габрово. 

В срещата участваха и представители на фирми и компании, на браншови организации, на организации на работодателите, на общини и образователни структури. Форумът бе организиран от Изпълнителната агенция „Програма за образование“, Управляващ орган на оперативната програма, с цел да се разширят и задълбочат контактите между новосъздадените центрове и бизнеса.

Изпълнителният директор на агенцията проф. Георги Вайсилов припомни, че за последните години оперативната програма осигурява най-голямата инвестиция в научна инфраструктура в България.

"В рамките на програмата бяха създадени 16 центъра - част от тях са центрове за върхови постижения, които са фокусирани повече върху научни изследвания, но разработват и приложения, които да се прилагат в практиката и центрове за компетентност, чиято основна функция са повече приложните изследвания. Това беше най-голямата инвестиция от доста време за научна инфраструктура в страната – от порядъка на 430 млн. лв.", коментира Вайсилов.

Създаването на научните центрове у нас по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ стартира през 2018 година.

"Някои центрове са по-напред, други трябва да си довършат инфраструктурата, но всички трябва да приключат в края на тази година, тъй като тогава приключва програмният период. За по-нататък вече имаме подготвена програма в частта на Програмата за научни изследвания, иновации, дигитализация и интелигентна трансформация - има средства, заделени специално за развитието на центровете – тяхното практическо използване", каза още изп. директор на ИАПО.

Техническият университет в Габрово участва активно в оперативната програма чрез реализацията на 4 проекта. По един от тях е изграден първият извънстоличен Технологичен парк. Чрез партньорство с други университети и научни структури бяха изградени Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии" и Център за върхови постижения „Национален център по мехатроника и чисти технологии“.

Вижте повече в репортажа.