България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

21 спектакъла в 21 дни: Световни премиери и звездната Соня Йончева във Варна

"16 юни е нашият старт и отбелязваме няколко знакови годишнини", каза Даниела Димова

12.06.2023 | 07:54 Редактор: Искра Ангелова

21 спектакъла ще ни предложи програмата на 14-ото издание на фестивала на Държавна опера Варна. И тази година организаторите са подготвили множество премиери и изненади.

"Само 5 дни ни делят до началото на 21 вечери, които сме подготвили за ценителите на различни видове изкуство. 16 юни е нашият старт и отбелязваме няколко знакови годишнини. Имаме световна премиера тази година - на "Калас и Онасис", целият свят чества 100-годишнината на великата прима, която е еталон в оперното изкуство. За първи път в България идва операта "Аида" на Франко Дзефирели", каза директорът на Театрално-музикалния продуцентски център - Варна Даниела Димова в студиото на "България сутрин".

Тя разкри, че във Варна ще бъде и световната българска прима Соня Йончева. Тя ще се появи на сцената на 31 август.

"Тези 3 акцента правят Варна една наистина желана туристическа и културно-туристическа дестинация в 3 месеца. Стартираме в петък с оперната гала "TUTTO VERDI", посветена на 210-годишнината на великия композитор. И в същата вечер балетната трупа на Варна играе в Париж на брега на Сена", допълни Димова в ефира на Bulgaria ON AIR.

А на 30 юни те ще предложат и "Лебедово езеро" под режисурата на Сергей Бобров.

"Калас и Онасис" е опера мюзикъл, за който работим 3 години. Много хора се включиха в подготовката, беше направена и специална авторска музика за това представление, Страцимир Павлов - нашият великолепен маестро, направи оркестрация, режисьор е Петко Бонев. Второто представление на на "Калас и Онасис" е през август, когато най-вероятно ще видим Момчил Караиванов", поясни Димова.

Тя отбеляза, че винаги са се водили от интереса на публиката. А феновете ще могат да чуят и звездната прима на България - Красимира Стоянова.

На 22 юли пък е премиерата на мюзикъла "Бодигард", като на 18 август също ще бъде излъчен отново: "Имаме един много интересен бодигард - това е Орлин Горанов."

Разбира се, ще има премиера и на "Ромео и Жулиета".

Гледайте целия разговор във видеото.