България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фестивал с кауза: Над 3000 филма във второто издание на Golden Femi Film

Акцент тази година са домашното насилие и опазването на природата, каза режисьорът Ефемия Фарад

09.06.2023 | 09:30 Редактор: Юлиан Христов

Над 3000 филма от 125 държави ще участват във второто издание на Golden Femi Film Festival. Каузата, зад която застава фестивалът, е срещу домашното насилие над жените и децата.  

"Домашното насилие е един проблем, който е толкова огромен, че той не може да се каже, че съществува само в една определена нация, той засяга основната градивна клетка - семейството. Ние трябва да се борим, за да бъде преодолян този проблем, защото увреждането на следващото поколение е изобщо увреждане на бъдещето на света", каза режисьорът Ефемия Фард в предаването "България сутрин". 

Относно големия брой филми, постъпили за участие във фестивала, тя поясни, че това се дължи на факта, че има много категории - документални, игрални, анимационни, сериали, студентски филми, филми за хора със специални нужди, късометражни филми.  

"Фестивалът се провежда "реално" и виртуално, така че всички тези хора, които са изпратили своите произведения, за могат да присъстват също", обясни Фард за Bulgaria ON AIR.

На 10 юни в зала "Роял" на "София хотел Балкан" предстои церемонията по награждаване на филмите, които са оценени от журито.  По думите на Ефемия Фарад излъчването на спечелилите филми няма да се ограничи с една прожекция. Планирано е да има национално турне, на което те да бъдат показани на по-голям кръг от публика.  

Освен каузата за опазване на околната среда и борбата с домашното насилие, фестивалът si сътрудничи и със Съюза на инвалидите в България. Така ще бъде дадена възможност за представяне на добри примери на хора с увреждания, които въпреки трудностите си, са успели да се реализират, поясни още Фард.

Гледайте целия разговор във видеото.