България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родители: 30 нови детски градини ще решат кризата в София, може да стане за 2 г.

Какви са исканията и възможностите - коментар на Красимира Пенчева и Николай Белалов

06.06.2023 | 09:32 Редактор: Елеонора Танева

Родители организират протест срещу недостига на места в държавни детски градини и ясли в столицата. Те ще изразят своето недоволство пред сградата на Столичната община. Основният призив е: "Равни права за всички деца!" 

"Моите притеснения са, че има дискриминация спрямо деца, на фона на други. Половината са приети, останалите - не са. Вместо да има подобрение на казуса, той се задълбочава с всяка изминала година. Държавата трябва да е майка за всички, а не мащеха за неприетите деца", коментира организаторът на протеста Красимира Пенчева в студиото на "България сутрин". 

Родителите настояват за строеж на сгради за децата, които в реален срок да бъдат завършени, както и за подобряване на условията в градините. 

"Материалното възнаграждение на учители и персонал е обидно ниско. Заслужават повече за отговорния и труден труд. Също така трябва да има компенсации за неприетите, не по дискриминиращи критерии, както е в момента", катигорична е Пенчева.

По данни на общината 21 детски градини се строят в момента.

"Това, което сега се казва, от тези 20 градини половината се ремонтират, а не са нови. Част от тези, които се строят, са отлагани от предишни години и всяка година се докладва, че се строят 20 градини, за 10 г. трябваше да има 200 нови или 40 000 деца в тях. Резултат няма", коментира председателят на Дискусионен клуб за социална местна политика Николай Белалов  пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е започнал, когато са били раздадени 50 градини, а раждаемостта се увеличи. 

"2 г. ни трябваха да убедим на Фандъкова служителите, че има проблем. 30 градини биха поели неприетите деца. Могат да бъдат изградени за 2 г. и да решат проблема. Пак ще има недостиг, няма всяко дете да е прието в градината срещу блока, ще се наложи да отиде на 2-3 км, но и общината не може да стои до всеки блок градина", добави Белалов.

Около 10 000 деца остават извън държавните градини в София. Много малка част от тях получават компенсацията в размер на 372 лв.

Гледайте целия разговор във видеото.