България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Хукстра: Възможно е на други планети да има живот, не сме център на Вселената

Космологът разказа за фестивала SHAPESHIFT и програмата "Евклид"

05.06.2023 | 09:14 Редактор: Тодор Петров

Третото издание на фестивала SHAPESHIFT предложи редица вълнуващи събития на любителите на изкуството, дизайна и архитектурата. В него участие взеха професионалисти от различни сфери и краища на света, които използват дигиталното по неочаквани и интригуващи начини. Един от тях е космологът професор Хенк Хукстра.

"Много е интересно да се види, че SHAPESHIFT се случва тук. Много интересна смесица на хората на изкуството, науката, вярата. Показват как новите технологии се отразяват на изкуствата, науката и света около нас", каза проф. Хукстра в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че в астрономията има две големи области, които се развиват много бързо - едната е изучаването на планетите. Хората търсят планети, където е възможно да има течна вода. Открити са няколко такива, трябва да има много повече. Гледаме с нови и много по-добри телескопи, обясни проф. Хукстра.

"Не знаем дали сме сами във Вселената, но има възможности на някои от другите планети да има живот. Преди 400 години си мислехме, че сме център на Вселената и всичко се върти около нас. Сега знаем, че Слънцето е просто една звезда, една галактика, и има много галактики. Със сигурност сме по-малко важни, отколкото си мислим. Не е изключено да сме уникални, не сме виждали доказателства за живот на друго място", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че никога не сме виждали тъмната материя - това е нещо, по което все още се работи. За тъмната енергия знаем още по-малко. Трябва да съществува, но ни липсва добра физическа теория. Черните дупки са изключително плътна материя, Земята няма да бъде погълната, просто ще бъде тъмно, стана ясно още от думите на проф. Хукстра.

Програмата "Евклид" на Европейската космическа агенция цели да разбере повече за тъмната енергия и тъмната материя.

"Ще правим красиви снимки, ще заснемем почти 1/3 от небето. Ще съберем стотици и дори хиляди пъти повече данни, отколкото имаме досега", каза професор Хенк Хукстра. 

Гледайте целия разговор във видеото.