България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отпускат милиони за по-чист въздух, екоминистърът с важна информация за домакинствата

Само в РИОСВ Бургас има над 18 жалби за разорани дюни, заяви Росица Карамфилова

11.05.2023 | 09:22 Редактор: Вяра Димова

610 млн. лв. отпускат по програма "Околна среда" за подобряване на чистотата на въздуха в 21 общини.

"Качеството на атмосферния въздух не е самоцел, не е битка, свързана с опазване на околната среда. Това е битка, свързана с човешкото здраве, която трябва да спечелим", заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, средствата са по нова програма и Министерството на околната среда и водите, като управляващ орган, е отворило процедурата.

"Програмата е със значителен размер - над 3,5 млрд., и мерките ще бъдат насочени не само към качеството, но и към отпадъците, биологичното разнообразие - теми с приоритет", обясни служебният министър.

610 млн. лв. са насочени към битовото отопление и 21 общини ще могат да се възползват, обяви Карамфилова.

"Това са големи общини. 610 млн. лв. и над 85 000 домакинства ще бъдат в обхвата на тази целева група, която ще бъде подпомогната. Мерките са насочени основно към подмяна на топлоуредите, старите печки, които домакинствата ползват. Те ще бъдат подменени с високоефективни, каквито са например термопомпи. Някои от домакинствата ще могат да кандидатстват до 4 00 kW за производство на електроенергия за собствено потребление", обяви Карамфилова.

Гостът подчерта, че всичко това цели намаляване на количеството на фините прахови частици - поредната стъпка, която държавата предприема.

"Планираме по новата програма над 100 млн. лв. да бъдат насочени и към благосъстоянието, т.нар. зелени точки, за да подобрим средата, в която живеем", допълни тя.

85 000 домакинства вече могат да кандидатстват по програмата, стана ясно от думите на Карамфилова.

"6-месечен е периодът, за да може общините да подготвят своите проекти предложения. Нашите очаквания са в средата на 2024 г. да започне доставката и монтажът на топлоуредите. Задължение на общините ще бъде, когато бъдат демонтирани старите топлоуреди, да бъдат предадени за рециклиране", уточни екоминистърът.

По старата процедура са одобрени 8 общини за подмяната на старите отоплителни печки, припомни министър Карамфилова. "Надграждаме. Част от тези 8 общини са включени и в новия пакет. Приоритетна политика е", добави служебният екоминистър.

Карамфилова коментира и проблема с дюните по Черноморието, като изтъкна направена от нея справка за периода 2021-2023 г.

"Само в РИОСВ Бургас има над 18 жалби за разорани дюни, техника, МПС-та по плажовете. Законът за защитените територии определя дюните като природна забележителност, Законът за биологичното разнообразие дефинира дюните като дюнни местообитания. Дюните, определени в специализираните карти, трябва да се отразят в кадастралните карти. По Конституция плажната ивица е изключителна държавна собственост. Има проблем, който трябва да намери своето решение", заключи министърът.

Гледайте целия разговор в следващото видео: