България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Неда Украден пред Bulgaria ON AIR: Успехът не може да се планира, аз не мога да се преструвам

Югославската турбофолк икона взриви социалните мрежи с последната си песен

01.05.2023 | 10:07 Редактор: Вяра Димова

Неда Украден е икона на югославския турбофолк от края на 80-те години на 20-ти век. Продала е над пет милиона копия от всичките си албуми. Последната ѝ песен "Viva L'amore" вече има близо един милион гледания в социалните медии.

"Новата ми песен "Viva L'amore" е продуцирана от един прекрасен, изключително талантлив автор, наречен Рей. Той е словенец и продуцира много хубави песни в Словения и Хърватия. Първоначално песента носеше друго име. След турболентния период на коронавируса, в който почти 3 години бяхме депресирани, затворени вкъщи, исках да направя песен, която да бъде в другата крайност - весела, носеща любов, а не омраза, тъга и други лоши чувства. Идеята на песента е, че животът е много кратък, никога не знаеш колко дни ти остават, колко още стълби трябва да изкачиш. Трудно е да осъществиш една идея в завършена песен, но съм много доволна от добрите отзиви на публиката за песента", разказа Украден.

Музикалната си кариера Неда Украден започва едва 17-годишна през 1967г., когато прави първия си запис за Радио Сараево - песента "Игра без край". В дискографията си има над 20 албума издадени на 13 диска и 9 дългосвирeщи плочи. А "Юготон" пуска и 11 сингъла и видеоалбум с концертни изпълнения. 

"Не е лесно да дам едно обяснение, балканската музика се продуцира на различни нива. Гръцката е по един начин, българската, сръбската и албанската са доста различни, но общото помежду им е забележимото, изпъкващо звучене, което прави впечатление. То е много различно, от всичко останало по света, много е специфично. Нашата музика не е по-малко качествена от американската или британската. Те правят музика по един начин, ние по друг и това е нещо хубаво. Светът е едно глобално село. Ние трябва да следваме собствения си път, а не да бъдем реплика на чуждестранната музика", заяви певицата.

Неда е родена в Главиня Доня - село, близо до хърватското градче Имотски. Завършва правния факултет в Сараево е философския факултет със специалност Английски език и литература. Голямата ѝ любов се оказва музиката, а най-големият ѝ хит е песента "Zora Je", записана по света на 13 езика.  

"Zora Je" е песен, в която само аз вярвах през 1985 година. Никой не намираше нещо силно и грабващо в нея. Когато за първи път, чух мелодията на пиано, нещо дълбоко в мен почувства красотата ѝ. Казах на автора на музиката Джордже Новкович, любимият ми композитор и въобще най-добрият такъв в бивша Югославия, да направи тази песен за мен. Отне ни шест месеца борба да направим песента във финалния ѝ вариант, който всички знаете. "Zora Je" е началото на моят собствен път, песента бележи цялото мое професионално развитие", обясни тя.

Неда тежко преживява войната в бивша Югославия. Принудена е да напусне Сараево и заедно със съпруга си, режисьора Милан Билбия, се местят в Белград, а след това живеят и във Виена.

"Винаги съм се старала да оставам здраво стъпила на земята. Лесно е човек да се превъзнесе и да хвърчи из облаците заради славата и блясъка, които са като вирус. Лесно можеш да се "разболееш" от тях. Трудно е да бъдеш нормален, да бъдеш семеен човек, да бъдеш отговорен, да бъдеш реалист. Винаги съм се старала да бъда истински човек, макар и понякога да съм имала своите възходи и падения. Компромисите са нещо, което всички ние се налага да правим. Не мога да направя обаче компромис с това да се преструвам за някой друг, да правя неща, които са извън моята натура. Аз искам да бъда себе си, да не забравям коя съм, на колко години съм, какво семейство имам и каква отговорност имам към феновете си. Ако някой ми беше казал преди 50 години, че през 2023 година ще пея, ще говоря с вас, ще давам телевизионни интервюта - нямаше да повярвам. Трябва да се шегуваш с мен. Успехът не е нещо, което можеш да планираш. Младите певци трябва да бъдат отговорни, когато успехът ги застигне. Успехът е комплимент, за който те трябва да бъдат благодарни и да ценят. Те трябва да се стараят да изградят име, което хората да познават и да свързват музиката им", каза Украден.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчева и оператора Йордан Илиев.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Лекс
преди 9 месеца
1
1 rate up comment rate down comment 0
flav
преди 11 месеца
Уникална е Неда, благодаря ви, че ни срещнахте с нея! Сигнализирай за неуместен коментар