България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българин в "кухнята" на SpaceX: За опита със Starship и истинското лице на Мъск

Орлин Велев - младши е на 27 години, но от 6 години е част на екипа на милиардера

24.04.2023 | 09:24 Редактор: Искра Ангелова

Eдно от световните събития, които приковаха вниманието ни през последните дни, беше изстрелването на ракетата Starship. От втория опит тя излетя, но 4 минути по-късно се взриви в небето над Бока Чика, Тексас.

В компанията SpaceX, която разработва най-мощната ракета в историята, има и българин. Това е Орлин Велев - младши, който е едва 27-годишен, но от 6 години е част на екипа на Илън Мъск. В Zoom екипът на Bulgaria ON AIR се срещна с баща му - Орлин Велев - старши – професор от университета в Южна Каролина.

"Това беше нещо, което го очаквахме от две години, така че от страна на SpaceX полетът се приема за голям успех. Това, което не се разбра от публиката, е, че основната цел на този полет беше да се изпробва ще излети ли, как ще излети, какво ще стане", обясни той.

Велев съобщи, че Илън Мъск е давал 50% надежда за успех на опита.

"Вечерта преди първия полет синът ни сподели, че той е купил шампанско за неговия тим. Тогава го попитахме какъв е критерият за успех, а той каза: "Да излети ракетата и да лети поне 20 секунди", разказа още Велев - старши.

Starship летя цели 4 минути преди да се взриви.

"В SpaceX всичко се прави много динамично и много бързо, изпитва се и се продължава, за да може да се постигне бърз успех. Една компания като Boeing или организация като НАСА, ако направят ракета, трябва да излети. Ако гръмне - това е голяма трагедия. Мъск не е толкова разхищителен, както изглежда. Гледа се да няма преразход", поясни Орлин Велев - старши.

Синът му започва работа в компанията в периода 2015-2016 година.

"Мъск е много взискателен, не е лесно да се работи с него, той постоянно поставя нови задачи. От наша гледна точка това е много интересно, но от гледна точка на сина ни - усилена работа", подчерта той.

Семейството на Орлин Велев - старши занимава от България през 90-те години, но тази есен планира да се прибере у нас.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.