България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Визуална хигиена на София: Камери ще следят свободните артисти, глобите са завишени

Започваме да мислим за бои, които са с антизамърсителен характер, съобщи архитект Ивайло Петков

06.04.2023 | 09:14 Редактор: Михаела Димитрова

Нови правила срещу драскането по фасади в София се очаква да приеме Столичният общински съвет. 

"Това е една наредба за установяване на визуална хигиена на града ни. Мярка, която от началото на мандата приехме. От 2019 година до този момент са почистени повече от 7000 хиляди кв.м неправомерно изрисувани сгради на ключови обществени места. Това са пари на общината. Тази наредба има за цел да регламентира този процес, тя е съпътствана със серия наредби, които са първо за регламентиране на градска среда, след това за регламентиране на места за изявяване на свободни графити, както и правилата за неправомерно изрисуване на фасади", каза председателят на Комисията по архитектура и благоустройство арх. Ивайло Петков в "България сутрин".

По негови думи целта е да може да се проведе една европейска директива "Замърсителят плаща", тоест да има санкция за неправомерни действия. "От вчера последната комисия реши да вдигне минималния праг на глобата, която е 300 лв., а максималната е 2000 лв.", допълни арх. Петков.

Попитан как ще се установяват хората, които рисуват по сгради, той отговори: "Тази наредба засега делегира права на СО да прави перманентни проверки, да включи средствата за видеонаблюдение. През цялото време, в което дискутирахме наредбата, имахме за цел тя да започне, за да се види какви са практиките, доколко ще бъдат ефективни действията. Днес ще поставим началото, а след месец ще отчетем първите резултати и какъв е ефектът, дали свободните артисти са станали по-бързи, дали са намелили или по-умерени", обясни председателят на Комисията по архитектура и благоустройство пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи в първа и втора зона на София, където се намира историческият център, проверките ще бъдат всеки месец, а в останалите зони - на три месеца. "Това е минималният брой, тепърва ще установяваме местата, на които се появяват най-често графити, дали ще можем да заловим извършителите. Тепърва ще отчитаме резултатите от тази наредба", каза арх. Петков.

"Колкото по-голямо покритие има тази наредба, толкова повече гражданите сигнализират на инспектората. Освен тези мерки, които приемаме в момента, започваме да мислим за бои, които са с антизамърсителен характер, за да може действително да не коства много средства почистването", допълни още архитектът.

Гледайте целия разговор във видеото.