България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Таню Киряков: Талантът е от 1 до 5%, другото е труд

Двукратният олимпийски шампион по стрелба не съжалява за нито един изстрел в живота си

31.03.2023 | 09:00 Редактор: Михаела Димитрова

Тази седмица в рубриката "Златните" ви показваме втората част на разговора с двукратния олимпийски шампион по спортна стрелба Таню Киряков. На какво се гневи в българския спорт, имаме ли таланти в стрелбата и стрелял ли е със затворени очи?

"Много от системите са промениха. Бях изненадан, че махнаха младежите. Това не е работа на Държавна агенция за младежта и спорта, нито на спортното министерство. Това е работа на образованието. Да виждате клубове в образованието, да се тренира като в Щатите колежански баскетбол? Няма, а по-рано го имаше", коментира Таню Киряков за "България сутрин".

"Ако дете иска да му се купи пистолет в спортно училище - няма. Тогава защо сме в обществена полза?", попита той.

На въпрос на какво иска да научи децата, Киряков отговори: "Да бъдат достойни хора. Един състезател няма тук, за когото да кажа "не става за нищо" като човек, не като състезател. Като състезател никой не става, докато не го научиш. Ако те не стъпят на някаква основа, вината винаги ще е моя, вината не е тяхна. Или аз не съм им преподал, или съм им показал грешно. Те не се виновни."

"За мен талантът е от 1 до 5%, другото е труд. Няма такъв, който да се е родил 95% талант. Знаете ли кое е допингът на робота? - Смазката. Ако го оставите да ръждяса, дали ще работи? Същото е и при човека", каза двукратният олимпийски шампион по стрелба пред Bulgaria ON AIR.

Таню Киряков разказа какво се е случило в Барселона през 1992 година. "Преди Олимпиадата имаше проблем с пистолета. Закупиха нов пистолет, а на мен ми казаха, че не дошъл, дадоха на колега от Стара Загора. Сигурно съм я изпуснал титлата, съжалявам, че тогава Иван Славков беше събрал част от Олимпийския комитет и каза "Къде спахте вие?", беше направил строга организация за всеки комитет", спомня си спортистът.

Киряков не съжалява за нито един изстрел, направен през неговия живот и признава, че обича да ходи на риболов през август и септември.

Запитан дали е стрелял със затворени очи, той отговори, че това е част от тренировката на по-напредналите. "Тогава остава на преден план периферното зрение. Това, което ти е запечатано в подсъзнанието, излиза на първа линия", обясни той.

Най-добрият му изстрел със затворени очи винаги е бил десетка. "Имал съм треньори от Съветския съюз, страшно много съм "крал" от тях. Винаги съм искал да пробвам, пробвам го и повече не го разпространявам, оставам си го за себе си", каза още Киряков.

На въпрос на кой български спортист би искал да изпише името в "златната" история, Таню Киряков е категоричен, че всеки го заслужава. "На всички, които са представили България и са вдигали флага заради тях, на всички", каза двукратният шампион по стрелба.

Гледайте целия разговор във видеото.