България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокати: Тревожна е информацията на главния прокурор за натиска върху магистрати

Явор Нотев и Димитър Марковски изразиха мнение, че държавността трябва да излезе наяве

20.03.2023 | 20:31 Редактор: Искра Ангелова

Има ли натиск срещу магистрати?

"Сигналът е тревожен. Ако главният прокурор е решил да излезе пред цялата общественост с такава информация, без оглед на формата, който го прави и без коментар това ли е същинската и очаквана реакция на прокуратурата - това буди тревога. Всички сме наясно, че тяхната професия не е без никакви рискове, без да бъдат в конфликт с определени лица и с цели групировки", каза адвокат Явор Нотев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е част от тяхното ежедневие.

"Жалко би било, ако те се почувстват изоставени в тази битка - нещо, което би се получило при отказ да се осигури охрана на такива магистрати. Струва ми се, че има законова основа за това. Убеден съм, че такава охрана ще им бъде осигурена, друг е въпросът колко комфортно се чувства човек, трябва да мисли за себе си и за членовете на семейството си", допълни Нотев.

Адвокат Димитър Марковски припомни, че от думите на главния прокурор стана ясно, че става въпрос за действащи и практикуващи магистрати в затвора.

"Съдържанието на тази кратка информация, която дава главния прокурор, говори за магистрати от тази структура. Това е много тревожен и опасен симптом, може да се правят всякакви асоциации, но ние сме хора на фактите. Не бих си позволил да лансирам тези и теории, но е факт, че тези думи са анонсирани от главния прокурор и има набор от доказателства, и установени факти", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него трябва държавата трябва да направи максимално усилие, за да покаже, че е зад гърба на магистратите.

"Това усилие е свързано с осигуряването на изключителна охрана и целият набор от инструменти, които има държавността, за да може тези хора в тази ситуация да се окажат подкрепени, защото никой от тях не е застрахован. Трябва да се покаже ясно държавата воля, че когато има магистрат в нужда, трябва да му се окаже адекватна защита както на него, така и на неговите членове на семейството", поясни още адв. Марковски.

Колегата му смята, че ние все пак не сме запознати докрай с детайлите.

"Това е посегателство срещу държавността, срещу всеки, който стои на такава позиция, че да може да разрешава и раздава правосъдие в тази страна. Този кръг може да бъде безкрайно разширен както на застрашените, така и на тези, които заплашват. Това е прекрачване на граница, която юристите знаем какво означава - ако самият магистрат е застрашен, това означава, че изначално е сринато доверието в думата "обективност", категоричен бе Явор Нотев.

Адв. Марковски добави, че много хора се упражняват върху понятието "правна реформа": "Трябва да има конституционни реформи, трябва да има ВНС, политическото присъствие няма място в съдебната власт."

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
да
преди 1 година
още по тревожен е факта, че човек на мафията е главен прокурор. Сигнализирай за неуместен коментар