България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йосиф Шамли посмъртно с главна роля във "Войник на съдбата"

Касиел Ноа Ашер се е вдъхновила за продукцията след самоубийството на актьора

13.03.2023 | 10:08 Редактор: Ирена Бакърджиева

На 20 март ще бъде премиерата на документалния филм "Войник на съдбата", посветен на актьора Йосиф Шамли. Документалната лента е трета за Касиел Ноа Ашер в ролята на режисьор.

"Очаквах, че филмът "Навални" ще вземе "Оскар". Не съм го гледала все още. Крайно се надявам той да не е прекалено политкоректен, защото изкуството не признава политкоректност и стопиране на идеите и на търсенето на истина. Наистина е важно, че имаме българска следа, но киното е космополитно нещо, както всяко изкуство. Най-важното е то да трогва, да вълнува, да е проводник на истината", каза актрисата и режисьор Касиел Ноа Ашер в студиото на "България сутрин".

Според нея търсенето на истината не е важно само за документалното кино, а за почти всички изкуства.

"Аз съм пленена от киното още от 11-годишна. Почти всяка вечер гледам по 1-2 филма оттогава. Вече на 50 години съм изгледала десетки хиляди филми. Така се случи, че докато си чакам момента да заснема игрален филм, започнах да се занимавам с документално кино и личности, които много са ме вълнували", разказа Касиел Ноа Ашер пред Bulgaria ON AIR.

Актрисата посочи, че смъртта на Йосиф Шамли я е вдъхновила да създаде документалния филм за него и разкри кои актьори участват в продукцията.

"Нашата професия не е толкова до талант, тя е професия на късмета, ти си заложник на своята съдба и на събитията, които ти предстоят да се случат, докато литнеш на сцената и получиш успехи, признание и горещи, щастливи очи от публиката. Тази професия има много тежка цена, която се плаща – залагаш и подаряваш всичко през душата си, сърцето си. Всичко даваш на тази професия. В този смисъл ние сме войници на съдбата", каза Касиел Ноа Ашер във връзка със заглавието на филма.

Тя се надява, че "Войник на съдбата" ще трогне и развълнува публиката.

Гледайте целия разговор във видеото.