fallback

Бизнес дами у нас: Добри лидери сме, жената е на равностойно ниво

Балансът между многото грижи и ангажименти е възможен, заявиха Мария Ранчинска и Мария Шишкова

08.03.2023 | 09:48 Автор: Вяра Димова

В центъра на днешния празник е жената, а тя все по-често заема водещи ръководни позиции в най-различни институции.

"Ако целта е еманципация - днес я има. Жената е на равностойно ниво, особено в бизнеса", каза бизнес дамата Мария Ранчинска в студиото на "България сутрин".

"Това, за което имаме причина да сме горди, е, че в България дамите са се доказали в бизнеса и за разлика от много други напреднали държави, както в Западна Европа така и в Северна Америка, ние водим положително. Едно от най-важните неща е жената да има здравословно самочувствие, да вярва, че може да успее, да мисли извън рамката и да инвестира върху образованието ", посочи бизнес дамата Мария Шишкова.

Ранчинска подчерта, че днешният празник, освен Ден за независимостта на една жена, е и Ден на майката. "Не бива да забравяме и тази си роля. Понякога трябва да отстъпваме място пред бизнеса. Когато става въпрос за това дали една жена има повече влияние, повече успех в бизнеса от мъжете преди - да, със сигурност. Жените имат повече вродена емпатия от мъжете, това помага в бизнеса", коментира тя.

Жените могат да бъдат добри лидери, категорична е Шишкова. "Неслучайно изследвания показват, че бизнеси, ръководени от жени, имат тенденция да бъдат по-устойчиви и да имат по-високи печалби. Често когато жена е начело, то тогава хората в компаниите са много по-обгрижени и доволни. У нас има по-голяма толерантност към жените в бизнеса", обобщи тя пред Bulgaria ON AIR.

Балансът е възможен, дори сред многото грижи, които има жената, на мнение е Ранчинска. "Още едно предимство на жените е, че могат да правят много неща едновременно", каза тя и коментира Академията за неформално лидерство.

Българката има вродено усещането за сила, красота и умее да бъде силна, когато е необходимо, а не на всяка цена, на мнение е Шишкова и добави: "При нас хубаво се съчетава от една страна кавалерството от страна на мъжете, от друга - различна роля, която в бизнеса в България може да приеме"

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback