България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Млада майка е в кома след операция - кой е виновен и защо институциите мълчат?

Теодора и Емилия Колеви подчертаха, че са загубили доверието си в коремните хирурзи

02.03.2023 | 08:05 Редактор: Петя Кръстева

Млада жена е в медикаментозна кома след операция заради съмнения за перфорация в корема. Близките на майката на две деца Ирена Павлова имат съмнения за лекарска грешка. Майка ѝ и сестра ѝ поискаха външен консултант да даде становище за състоянието на Ирена. По случая е информирано и Министерството на здравеопазването.

"Няма никакво развитие по отношение на нашето искане да бъде извикан външен консултант, за да се направи преглед на пациента и да се види какво още може да се направи за нея в областта на коремната хирургия. Този външен консултант трябва да бъде извикан от Министерството на здравеопазването или от болница "Пирогов". Обиколихме всички лечебни заведения в страната, искахме и мнение от чужбина. Отговаря ни се, че не сме ние хората, които да търсим подобна помощ, защото случаят е специфичен и пациентът е в много тежко състояние", каза сестрата на Ирена Павлова - Теодора Колева, в ефира на "България сутрин".

Майката на Ирена - Емилия, подчерта, че първата операция на дъщеря ѝ е извършена в "Пирогов" още на 31 януари, след което състоянието ѝ рязко започва да се влошава. 

"Втората операция се извърши чак на 6 февруари, за която смятаме, че е забавена. Тя доведе до тежко влошаване на състоянието на дъщеря ми - увредени са органи и системи, интубирана е и е настанена в централната реанимация на болницата", припомни тя, като допълни, че доверието между тях и коремните хирурзи вече е изчерпано. 

По думите ѝ Министерството на здравеопазването е сезирало "Медицински надзор" за проверка. 

"Никой от "Медицински надзор" не се е свързал с нас. Започвам да се чудя дали в държавата изобщо се работи, след като правителството е служебно. Не намирам адекватно обяснение", настоя Теодора Колева.

Пред Bulgaria ON AIR майката на Ирена отбеляза още, че не може да им бъде предоставен такъв консултант, защото не е в списъка на републиканските консултанти.

"Не очаквам резултат от проверките, защото не търсим грешката, а неотложната помощ. Апелираме всички институции да не пращат нас - близките, да ходим от сутрин до вечер да пускаме молби. Това ли е заслужил българският данъкоплатец и каква е цената на живота?", изтъкна Емилия.

Гледайте целия разговор във видеото.