България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Баба Марта не е само българска традиция - кога възниква и какво символизира?

Гл. ас. д-р Илия Вълев и Вася Гергинова разкриха интересни подробности около празника

01.03.2023 | 09:41 Редактор: Искра Ангелова

По традиция всяка година на 1 март си слагаме мартеница за здраве. Но кога се е зародила тази традиция?

"Баба Марта днес е своенравна, защото ни посреща със студено време, но пък идва пролетта. Символиката на мартеницата е доста особена, има и доста интерпретации. Но се смята, че тя преплита жизнената сила на човека - червеният цвят символизира силата и кръвта на човека, тоест живота, а белият цвят символизира чистотата и дълголетието. Трудно е да се каже откога съществува тази традиция. Мои колеги търсят корените ѝ още в древно тракийско време, други по-насам - в славянството", каза гл. ас. д-р Илия Вълев от Института по етнология и фолклористика при БАН в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че Баба Марта не е само българска традиция.

"По-скоро можем да кажем, че тя е балканска традиция, тя се среща на Балканския полуостров. Мартеница има и в Молдова, и в Румъния, РСМ, Албания, както и в северните части на Гърция. А наричанията са за здраве, дълголетие и сила", допълни д-р Вълев.

Главният уредник на Регионалния исторически музей в Пазарджик - Вася Гергинова, поясни в ефира на Bulgaria ON AIR че в миналото още преди 1 март, когато в къщата е имало родилка или млада булка, са се връзвали мартеници.

"В Пазарджик има и друга традиция - мартуването - дървена лястовица, която се изработва ръчно от родители", коментира още тя.

"Има една интересна приказва, че Баба Марта е неуважавана и нямало курбан за нея. А на един човек изобщо не му вярвало, нямал никакъв късмет, нямал семейство, накрая решил да направи служба на Баба Марта и тя го дарила с богатство, и късмет", добави гл. ас. д-р Илия Вълев и като призова хората да купуват мартеници от естествени материали - памук или прежда.

И припомни, че още преди 1 март в дома се почиства всичко основно.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


6
0 rate up comment rate down comment 0
Русия
преди 1 година
Мартеница с Украинското знаме да си си сложиш!! Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 0
Русия
преди 1 година
Символизира Украинското знаме!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
МАРТЕНИЦИ ИМА ТАМ, КЪДЕТО ИМА БЪЛГАРИ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
Танев
преди 1 година
До падането на България под Османско робство Румъния, Молдова , Македония и част от източна Албания са били част от Българското царство. До 1860 година Влашко и Молдова са товорели Български изик. Ако сега са напреви изследване на мъжките ДНК хаплогрупи на България, Македония , Румъния, Западна Молдова ще се установи, че те са едни и същи. Биологически сме един народ. Франция е основен виновник за резделянето ни на отделни държави и народи. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Ханко от село Осеня
преди 1 година
На 100% тези индивиди са на хранилка при американското посолство, Хамерика за България и Поробена Европа Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 0
манара
преди 1 година
Г-н гл.ас.д-р Вълев,необходимо е да ви напомня,че на всички части от Балканския полуостров,изброени по-горе и по на североизток отколе е имало българско племе. Сигнализирай за неуместен коментар