България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 111 метра на Роженските поляни: Българското знаме ще се вее най-високо в ЕС

Симеон Караколев и Павел Иванов ще издигнат българския флаг на 111-метров пилон

28.02.2023 | 09:56 Редактор: Ирена Бакърджиева

В сърцето на Родопите, на Роженските поляни, на внушителен пилон от 111 метра ще се издигне българското знаме. Изборът на точно тази височина не е случаен.

"Единицата е символ на ново начало. В момента като народ се нуждаем точно от това. 111 хил. са квадратните километри на България. Това олицетворява енергията, която ние ще съберем на 111 метра. Тази година се навършват и 111 години от освобождението на Родопите и точно на Роженските поляни е минавала граничната бразда, която преди 111 години е разделяла българите от двете страни на границата", каза Симеон Караколев от фондация "Наследство в бъдещето" в студиото на "България сутрин".

Актьорът Павел Иванов сподели, че родолюбието стои зад участието му в кампанията.

"Целият проект остойностихме в началото на около 1 млн. лв., като вече значителна част от тях са събрани под формата на предоставени услуги – знамето ни е дарено, изкопните дейности ще бъдат дарени, арматурите за фундаментите ще бъдат дарени и остава да съберем сума от порядъка на по-малко от 600 хил. лв.", посочи Караколев пред Bulgaria ON AIR.

На 13 юли вечерта планират да направят грандиозно и внушително откриване, с което искат да "разклатят" България, а пилонът трябва да бъде монтиран не по-късно от 1 юли. "Затова ни трябват много българи, които да съпреживеят с нас целия този исторически момент", добави Караколев.

"Символиката на българското знаме ще бъде още по-красноречива и ще застане силно зад цялата кампания на 13 юли - точно ден преди откриването на фестивала на 14 юли. Ще има много български изпълнители и артисти, които ще съпроводят това откриване", обясни Иванов.

Караколев изтъкна, че развяването на българския флаг е елемент от националната гордост, от духа, който трябва да показваме.

"Имаме нужда да събудим този дух. 5 века България не е имала такъв символ, но е имала дух, който е държал народна по някакъв начин. В един момент виждаме как този дух в голяма част от нашето общество спи, той не съществува въобще. Няма нещо, което да ни обединява", категоричен е Караколев.

Според Иванов личностите и паметниците на културата са двете основни опорни точки, които трябва да се съхраняват и да се създават и отглеждат нови такива.

"Наблюдаваме голяма част от чуждопоклонничество. Не спазваме традициите си, ние ги отхвърляме, признаваме други, но не и наши. Ние си мислим, че случайно тези традиции са се озовали в един момент при нас и едва ли не на нас ни харесва нещо друго и сме готови да се откажем от нашите традиции", подчерта Караколев.

Той отбеляза, че статистически местоположението на Рожен и височината на флага ни поставят на първо място в ЕС – нашето знаме ще бъде най-високо в сравнение с всички останали знамена, които имат различни държави.

Караколев разкри, че Лили Иванова ще открие Роженския събор. "Всеки един искрено обичащ страната си българин няма нужда от допълнително обяснение защо застава зад тази кауза. Имаме нужда от нещо, което да ни обединява", коментира той.

Гостите споделиха и какво за тях е България. "Това е страната на моето семейство и на семейството, което аз създавам", каза Иванов. "И минало, и настояще, и бъдеще", категоричен бе Караколев.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
1 rate up comment rate down comment 0
Наталия
преди 1 година
На цилиндричен небостъргач като пилон може на него да бъде поставено българския трибагреник. Такъв небостъргач може да бъде построен в Панпорово или в Смолян. Но трябва политиците да се събудят и да не пречат за строителството на небостъргачи. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Якимов
преди 1 година
Това е добра идея. Защото като правят грозни паметници след преврат ги премахват. Затова трябва да се кръщават небостъргачи, спортни съоръжения, университети и училища с имената на национални герой. Трябва да се строят много истински небостъргачи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Димитър
преди 1 година
Има още по добра идея. Участник в Бик Брадър обещава да построи най високия небостъргач в света в чест от победата на хан Тервел над арабите. Добре ще бъде хора с възможности да помогнат на тази добра идея. Освен това имаше идея да бъде построен небостъргач до границата ни с Турция като статуя на Левски със знаме. Но понеже Турция счита това за провокация се отказаха да строят небостъргач с Левски. Затова най разумно ще бъде ако се построй този небостъргач до стадион Георги Аспарухов. Сигнализирай за неуместен коментар