България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Живот на село: 100 000 българи казаха "довиждане" на стреса и скъпия живот

Повечето хора са млади - между 25 и 40 г., посочи Ивайло Вътовски

20.02.2023 | 08:57 Редактор: Тодор Петров

Над 100 000 души са се преместили на село в последните години около Ковид пандемията, показват данните на платформата "Живот на село". 

"Много от тях просто са закупили имот или парцел и все още не го ползват. Първото нещо, което ги накара, беше още 2020 г. - пандемията накара повече хора да търсят по-спокоен живот. Много хора се завръщат от чужбина, искат да се пенсионират и да живеят спокойно на село. Цялата икономическа ситуация и този все по-скъп живот ще накара повече хора да живеят не толкова забързано и да си отглеждат сами голяма част от прехраната", каза основателят на платформата Ивайло Вътовски пред Bulgaria ON AIR. 

Статистиката сочи, че повечето хора са млади - между 25 и 40 г. Повечето са със свободни професии, една част са от IT сферата. Искат голяма част от времето си да прекарват на село.  

"Животът в града става твърде скъп и хората искат да изпуснат напрежението. Става все по-голям интересът от чужденци, които идват в България", посочи още Вътовски в студиото на "България сутрин". 

От платформата следят групи в Нидерландия и Белгия, които са готови да продадат всичко там, за да дойдат да живеят в България.

"Живеем целия си съзнателен живот в града и не познаваме нищо от живота на село. Там животът е много по-спокоен. На много хора не им понася това спокойствие и този начин на живот. Има села, които нямат ток или вода, има режими. Ако трябва да пътуваш всеки ден 20 км, за да си закупиш елементарни продукти, това също затруднява хората. Те се насочват към села около големите градове", обясни Вътовски.

От думите му стана ясно още, че около 70% от листнатите в платформата им села изглеждат доста атрактивно, но и те имат своите проблеми.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
6 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 1 година
Животът на село е във всяко едно отношение по добър и за предпочитане....Да се забрани купуването на земя и имоти от чужденците - докато не е станало късно!? Сигнализирай за неуместен коментар