fallback

Говорят "златни" студенти по медицина: Ще останат ли в България и какво куца в здравеопазването ни

Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад получиха пълно отличие "Златен Хипократ"

17.02.2023 | 08:02 Автор: Михаела Димитрова

107 са отличниците, които ще се дипломират във Випуск 2022 на Медицинския университет в София. Носителите на наградата за пълно отличие "Златен Хипократ" са две млади лекарки - Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад. 

"За мен тази награда е много труд, много работа, безсънни нощи", сподели Абиб Саад в студиото на "България сутрин".

"Това е първата голяма награда, която съм получавала до момента. Считам, че е едно признание, което е както за мен, така и за моето семейство и приятели. Това са хората, които ме подкрепяха през целия живот, както и в пътя ми в медицинското образование. Споделям тази награда с всички тях", каза Айлин Фейзулова.

Според нея най-трудното в следването на медицина е началото. "Казвам го на всички мои колеги и бъдещи колеги, тъй като това е преход между ученическия и студентския живот. Колкото и да сме се старали в училище, в университета нещата стоят по друг начин и трябва да се фокусираме върху професионалния план", допълни Айлин.

На въпрос дали ще продължи да се развива в България, Айлин Фейзулова заяви категорично, че ще остане в страната ни. "Това ми е мечта, въпреки многото проведени стажове в чужбина. Смея да кажа, че около мен всички колеги ще останат в България и всеки малко или много намери своето бъдещо място", каза тя.  

Жана Саад сподели, че все още не е решила дали ще остане в България, тъй като нейното семейство живее в друга страна. По нейни думи повечето от чуждестранните студенти ще се върнат в техните държави.

Изследване показва, че педиатрията е най-желаната специалност в България. Според Айлин Фейзулова това е така, защото работата с деца е най-трудното, но и най-хубавото нещо в медицината. "Редно да споменем всички наши преподаватели, които са невероятни и държат да сме подготвени. Сега събираме пари за благотворителност от целия на курс за закупуване на автоматичен дефибрилатор за педиатричната болницата в София", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос защо работата в Спешна помощ е не е желана, Жана Саад коментира, че това специалност, при която има много стрес.   

"Там натоварването е огромно психически и физически, работата е денонощна. Трябва да си много отдаден и да си готов да посрещаш на лошото на човешките съдби. Всеки малко или много минава през спешното по време на своето обучение", допълни Айлин.

Двете млади лекарки са на мнение, че основен проблем на медицината в България е заплащането. 

"Това е една от причините тези колеги, които искат да отидат в чужбина за специализация, да го направят. Смятат, че трудът е по-високо платен. В днешните времена, в които живеем, това не е малък въпрос, колкото и човек да не е материален. Ако се обърне повече внимание на младите специалисти, това би било много добре", каза Айлин Фейзулова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback