България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Интелигентните деца търпят подигравки, момчета са с по-високи резултати на "Менса"

Не може един човек с под средната интелигентност да стане изключително интелигентен, заяви Даниела Лечева

03.02.2023 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева

Българчетата стават все по-интелигентни. Това показват тестовете на престижната организация "Менса". От 17 септември до средата на декември са тествани около 165 деца в редица градове в България.

"Някои са участници от олимпиади, други са по природа интелигентни, други сами карат родителите си да ги запишат, защото се чувстват различни, някъде го има желанието на родителя да провери колко е умно неговото дете", заяви психологът от "Менса България" - Даниела Лечева пред "България сутрин".

Има данни за 13 свръхинтелигентни деца у нас - постигнали са 98 или 99 персентила на детския тест. 

"Това е величина, която показва, ако по същото време и същите условия се явят 1000 души, от колко от тях по-висок резултат е вашият. Например при 79 персентила - имате по-висок резултат от 780 други тествани", уточни Лечева пред Bulgaria ON AIR.

Статистиката показва, че най-много персентила имат момчетата в Пловдив и Русе на възраст 9-14 г. Следват момичетата от Пловдив, след тях - момичетата от София и Варна. 

"Голям проблем за хората с висока интелигентност е, че не се чувстват разбрани, чувстват се различни, били са подигравани, трябва да изпростяват изказа си, за да бъдат приети, не вдигат ръка в час, за да не бъдат подигравани", посочи психологът проблемите, пред които се изправят по-интелигентните деца.

Лечева добави, че такива младежи са по-невнимателни в час, защото не им е интересен материалът, а много от тях предпочитат компанията на по-възрастните. 

"Интелигентността може да бъде развита, но не може един човек с под средната да стане изключително интелигентен. Може да имаш много познания, да си енциклопедист и да си под средното ниво на интелигентност", поясни Лечева.

Човек има право на две явявания на тест на "Менса". Ако първият е бил като дете, има право на един като възрастен. За да се предотврати заучаването на въпросите, има два варианта, които периодично се обновяват. Психологът препоръча на хората да не вярват на безплатните тестове и ако искат да тестват своята интелигентност - да се запишат за тест на "Менса".

"Много хора се явяват преди кандидатстване в университет, миналата година проведохме безплатно тестване на абитуриенти. В чужбина добре се гледа на висок резултат на теста", посочи Лечева. 

Гледайте целия разговор във видеото.