България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Фестивалът "Дни на предизвикателства" сблъсква любителите на екстремните спортове

Иван Песев загатна, че ще има двама специални гости

30.01.2023 | 09:33 Редактор: Ирена Бакърджиева

За 17-и пореден път у нас се организира фестивалът "Дни на предизвикателства", като тази година той отново стъпва на сцената на кино "Люмиер". На голям екран ще бъдат показани за първи път в България повече от 10 филма. 

"Това е прекрасен фестивал, който сблъсква хора от сферата на екстремните спортове в България като публика и също така редовно имаме гости от чужбина, които също са популярни лица в сферата на екстремните спортове. Хората ще могат да се запознаят с различни предизвикателства и постижения, които са се случили в последно време, особено в лицето на българските ни гости и участници", каза организаторът на фестивала Иван Песев в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че ще има двама специални гости. Единият е Гийом Пиерел, който практикува алпинизъм и ски алпинизъм, спуска се от невероятни места и ще разкаже за спускането си със ски от осемхилядника Гашербрум. Другият е Тиери Рено, който е дългогодишен алпийски водач от Шамони – Френските Алпи.

"Ще се проведе на 2 февруари в кино "Люмиер" в 15:00 часа. Входът е със свободен достъп. Ще бъде в рамките на 2 часа на изключително приятен език и атмосфера. Ще бъдат разказани рисковете в зимната планина и как да окажем първа помощ, как да избегнем изпадането в подобни ситуации", отбеляза Песев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обясни, че хората могат да се включат в следващото издание на "Дни на предизвикателствата" и могат да разкажат историята си, изпращайки я на имейл или презентация, с което да бъде оценено тяхното постижение и съответно биха могли да бъдат включени в програмата на 18-ото издание на "Дни на предизвикателствата".

"Боян Петров е изключителна личност, светла му памет, неговите постижения и действия ще бъдат в историята на България и предизвикателствата, защото той освен алпинист е учен и изследовател. Винаги е застъпвал и защитавал каузи за устойчиво развитие, устойчив бизнес, опазване на околната среда. Винаги е бил от вдъхновителите и нерядко е бил гост на "Дни на предизвикателствата", подчерта Песев.

И тази година фестивалът подкрепя каузи, които са природозащитни и са били неизменна мисия от Боян Петров.

"Едно от посланията, които ще бъдат огласени, това е една кампания с Българско дружество за защита на птиците за събиране на средства за изкупуване на земи, които да бъдат обявени като защитени територии с цел възстановяване на местообитания на царски орел", завърши Песев.

Гледайте видеото с целия разговор.