България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво ни развълнува тази седмица? Износът на оръжия за Украйна и руската ядрена заплаха

Лидерската среща в НС също е най-обсъжданите теми през изминалите дни

20.01.2023 | 09:39 Редактор: Вяра Димова

Седмицата започна с връчването на третия последен мандат за съставяне на правителство, а днес БСП кани на лидерска среща останалите партии. Въпросът е един - има ли воля за съставяне на редовно правителство.

Оказва се, че темата за износа на оръжия за Украйна е една от най-коментираните.

"Това е темата на седмицата. За мен нямаше да бъде новина, ако политиците ни съобщаваха какво правят. В момента това се използва като пиар ход от различните формации. В крайна сметка излиза, че не сме нарушили решението на Народното събрание, но индиректно сме помогнали това да стане", коментира главният редактор на информационния сайт dnes.bg Александър Попов в "България сутрин".

Друга тема от седмицата е лидерската среща в Народното събрание. "Ясно е, че повечето партии няма да подкрепят кабинет начело с БСП. Лидерът на ГЕРБ прие да участва. Това не се случи с "Продължаваме промяната", например, когато те предложиха подобен вариант. Това прави добра услуга на Корнелия Нинова", каза още журналистът за Bulgaria ON AIR.

Продължаваме да бъдем без правителство, а това е голям проблем. "Както и математиците смятат, че тези три мандата се проточиха около 5 месеца и следващите 5 месеца биха преминали по същия начин, и всичко да се реши на местните избори. Знаем, че те са най-важните за политически сили", посочи Попов.

Темата ядрените заплахи от Русия е една от най-четените тези през седмицата. Ядрената реторика се завърна.

"Дори и патриах Кирил си позволи изказване. По притеснително беше изказването на Медведев, който каза, че една ядрена държава не може да загуби война. Това е сериозен сигнал към Запада. От друга страна западните политици не възприемат сериозно използването на ядрено оръжие от страна на Русия. Предстои да видим, но войната навлиза във фаза, в която има индикации, че могат да се водят преговори", обобщи Попов.

Той коментира и случая със секретаря на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, който е бил пребит. "Не смятам, че е важно кои са тримата извършители, защото този случай ме води на мисълта, че вината е в политиците, които насаждат омраза и тя е от години такава. Подобни криминални случаи не са първите. Трябва да има реакции", коментира журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.