България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

През 2022 г. се интересувахме най-много от войната в Украйна и инфлацията у нас

Според журналиста Александър Попов думата на тази година е "специална операция"

30.12.2022 | 09:42 Редактор: Искра Ангелова

Измина година, изпълнена с много събития - положителни и такива, които разтърсиха света.

"За съжаление, в края на годината си отидоха две личности само в рамките на няколко часа - Краля на футбола - Пеле, и легендата в модата Вивиан Уестууд. Тази година се разделихме и с други знакови личности като Горбачов, кралица Елизабет II. Беше тежка година. В края на годината правим анкета за събитията, които отличават нашите читателите - войната в Украйна е категорично събитие номер 1, събра 65%, а следващото е енергийната криза, която настъпи в Европа", каза главният редактор на dnes.bg. Александър Попов в студиото на "България сутрин".

У нас събитието, което е развълнувало народа, е рекордната инфлация.

"На второ място се нарежда краят на пандемията. Направих справка какво се е чело през различните месеци, войната в Украйна присъства в абсолютно всеки месец в петте най-четени статии, а пикът е през февруари, март и април, когато започна всичко. Най-четените статии са свързани със здравето на Путин, санкциите срещу Русия, а най-четената статия през февруари е как България си затвори небето за Русия и заплахите от тяхна страна", допълни Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че политиката присъства само в един месец сред най-четените статии.

Попитан дали е имало новини, които са били от важно значение, но не се е обърнало внимание, той отговори: "Това, което на мен ми направи впечатление, - очаквах смъртта на кралица Елизабет II да се превърне в една от най-четените теми, но така и не влезе в най-четените новини. Темите, които ни вълнуват, са повече български, включително и войната. Криминалните случаи също развълнуваха читателите - случаят с Георги Семерджиев, смъртните случаи на полицаите след гонка с мигранти."

А положителните новини като читаемост са свързани със спорта. Според Попов думата на тази година е "специална операция".

Гледайте целия разговор във видеото.