България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Посрещаме 2023 г. с по-топло време и температури между 10 и 15 градуса

В средата на януари е възможно застудяване, заяви синоптикът Петър Янков

29.12.2022 | 08:01 Редактор: Вяра Димова

Термометрите ни изненадват малко преди Нова година – вместо минусови температури, се радваме на положителни.

"Дългосрочните прогнози преди 15 дни не се оправдаха. Времето ще се задържи топло. Температурите ще бъдат сравнително високи за началото на януари. В новогодишната нощ ще бъде ясно, с температури около нулата, до 1-2 градуса в източните части от страната", каза синоптикът Петър Янков в ефира на "България сутрин".

На 1 януари температурите ще бъдат между 10 и 14 градуса. Ще се заоблачи по северните части на страната - по Черноморието и поречието на Дунав, но валежи не се очакват.

"Ще посрещнем Нова година с по-топло време и температури между 10-15 градуса. Ще има краткотрайно захлаждане в периода 3-5 януари, когато главно в Южна България и източните райони ще превали дъжд, а в Рила и Пирин ще превали за кратко мокър сняг. Той няма да е достатъчен за любителите на белите спортове", коментира още Янков пред Bulgaria ON AIR.

В Боровец работят две писти. Снежната покривка е около 10 см, съобщи синоптикът.

"Една от пистите може да бъде използвана от скиорите, но снежната покривка е заледена и трябва да се внимава. Изкуственият сняг създава проблем, тъй като е твърд и изисква по-специална подготовка от скиорите", посочи той.

Между 10-13 януари е възможно температурите да се понижат и се очакват превалявания, по съществени в Рила и Пирин. Там ще превали и сняг. 

"Снежната покривка може да се повиши с 15-20 см. Времето е много динамично. На всеки 6 часа центровете извършват различни прогнози. По поречията са възможни сутрешни мъгли", каза още Янков.

Времето в южните ни съседки ще бъде слънчево и топло. Процесите в дългосрочен план ще засегнат Македония и Гърция в началото на второто десетдневие на януари. В първите дни на месеца времето ще бъде стабилно с пролетни температури - 15-19 градуса.

Гледайте целия разговор във видеото.