България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доброволци почистват родните плажове, 15% от отпадъците "доплават" по море от чужбина

Всяка година има все повече участници в кампанията "Чиста Коледа", заяви Никола Бобчев

23.12.2022 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева

Доброволци ще събират за пета поредна година отпадъци по родни плажове. Кампанията носи името "Чистата Коледа", а мотото на кампанията тази година е "Морето не е за една ваканция".

"Тази година сме определили две локации - каним всички, които се намират на 26 декември в района - на плажа "Аркутино", а на 28 декември - "Камчийски пясъци", близо до Варна. Идеята на кампанията е, че морето не е за една ваканция и трябва да се грижим за него през цялата година", сподели един от организаторите - Никола Бобчев пред "България сутрин".

Всичко е започнало с идея на група приятели да почистят плаж "Аркутино" преди 5 години, около коледните празници.

"Оттогава положително отпадъците намаляват, всяка следваща година има все повече доброволци и все по-малко отпадъци. Досега са участвали около 150 човека, събрали сме 2 тона отпадък, средно по 400 кг на почистване", съобщи Бобчев.

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че не е изненадващо през зимата да се събират боклуци от плажовете, въпреки че по това време няма туристи, които да замърсяват.

"През зимата има силно вълнение на морето и то изхвърля отпадъци. 10-15% от тях не са с български произход, виждаме, че са от държавите, които граничат с Черно море", посочи доброволецът.

И в двата дни събирането започва 10 часа и продължава 2 часа. Подготвени са и подаръци. Очакванията на организаторите са в кампанията да се включат и деца. 

Гледайте целия разговор във видеото.