България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Служителите в МВнР искат стачно споразумение, готови са да напуснат ведомството

"Ако не бъдат взети мерки, ние нямаме място в тази служба", каза Мартин Колев

20.12.2022 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Ефективната стачка в МВнР продължава. Дипломатите настояват за двойно увеличение на заплатите им. 

"Има развитие, всеки ден отиваме на работа с надежди, но всеки ден те биват попарвани, тъй като ние имаме принципното разбиране на нашето ръководство за нашите проблеми, но изглежда, че на практика не може да постигнем съгласие. През последната седмица с колегите работихме по едно споразумение, с което да приключим нашите стачни действия. Разбрахме, че няма как да бъдат удовлетворени нашите искания", каза председателят на Професионално обединение на държавните служители от дипломатическата служба Мартин Колев в студиото на "България сутрин".

Но в понеделник получават писмо от министъра, че стачка всъщност няма и заради това няма как да има стачно споразумение.

"Нашето ръководство явно счита, че има процедура, която ние не сме спазили и се опитва да не признае стачката за ефективна. А ние със споразумението, което искаме, е нашето ръководство да се ангажира да работи по проблемите, които имаме. Искрено се надяваме да бъде преосмислено това нещо и няма как да завършим нашата стачка без стачно споразумение", допълни Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той не знае точно колко хора стачкуват, но поясни, че не са малко.

"Ако не бъдат взети мерки, ние нямаме място в тази служба и нямаме бъдеще там. Ние сме поставили на масата въпроси и проблеми, които имаме от много дълго време. Искаме уверение, че ще се работи по нашите проблеми. Идеята на една стачка е да не се работи, но тъй като част от колегите имат голямо чувство за дълг и професионализмът играе роля, някои от нещата се изпълняват. Ангажиментите са изключително сериозни", коментира председателят на ПОДСДС.

Попитан дали има наказания за тези, които са изразили недоволството си, той отговори: "Надявам се през декември да имаме заплати, тъй като те са достатъчно ниски, и да останем без заплати не е много удобно в този момент. Но сме готови, тъй като това е предвидено и по закон - стачкуващите да не получават заплати. Ние няма какво много да загубим."

И бе категоричен, че няма да спрат, докато не се намери трайно решение.

"Как ще разширим стачката оттук нататък, ако нямаме движение по всичките наши искания, това ще бъде въпрос на дебати между служителите. Имаме и конкретни планове как да разширим нашите действия, но се надяваме да не се наложи да стигаме дотам. Оптимист съм, че нашите искания ще бъдат чути, но съм готов и да напусна", добави Мартин Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.