България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Интерактивна кулинарна карта ни връща към миналото и помага с готвенето

"Диалектите продължават да се пазят и не само от възрастните хора, но и от младите", каза д-р Маргарита Котева

06.12.2022 | 08:02 Редактор: Искра Ангелова

На Никулден отваряме интерактивна кулинарна карта на България, която е съставена от Института по български език към БАН.

"Интерактивната кулинарна карта на България започна да се изготвя преди 3 години и половина от нашия институт, от екип, който включва четирима члена. Има вече нов вариант на самата карта, на нея може да се видят както названията от цялата българска езикова територия, така и да се чуят автентичен говор от съответните селища. Има аудио и видео материали, в които са показани как се приготвят ястията", каза гл. ас. д-р Маргарита Котева от Института по български език към БАН в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че има и снимков материал.

"Идеята беше хората да видят названията на съответните ястия и някои интересни рецепти, има записани и обичаи. Там са отразени и стари, автентични названия на ястията, които няма да ги срещнете другаде. За Никулден, например, може да видите рецепта за скумрия на цакалия, в Охрид ще ви приготвят охридска пастръмка", допълни д-р Котева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Картата има и английска версия.

"Рибата е много здраво свързана с християнския календар. Като традиционно ястие това е рибникът. Но има други, които може да се извадят. Например, "пошибалка" - това е разхлабително питие с кисела зелева чорба, с нарязан вътре прас лук и в някои случаи се слага люта чушка. И обратно на мисълта, че диалектите са на изчезване, ние забелязахме, че диалектите продължават да се пазят и не само от възрастните хора, но и от младите", поясни д-р Маргарита Котева.

С екипа са успели да посетят някои места, които са извън границите ни, но са част от българската езикова територия - Албания, Банат, Бесарабия.

Гледайте целия разговор във видеото.