България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Маги Малеева в откровено интервю за Bulgaria ON AIR: Със сестрите ми бяхме сами срещу света

"Трябва да обичаш играта и да не се отказваш, а опитваш отново и отново", сподели легендата в българския тенис 

25.11.2022 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

В рубриката "Златните" днес ви срещаме с една от най-добрите ни тенисистка, достигнала до четвърто място в световната ранглиста - Магдалена Малеева. Срещнахме се с нея в тенис клуба ѝ в София.

"Работим с много деца и големи, все повече хора заобичват тениса. Много ни е приятно, че сме направили това място и можем да работим с толкова много деца. Най-важното нещо е да обичат тениса и да намират играта за много интересна. След това много лесно се работи с деца, които се забавляват да учат нови неща", каза тя за Bulgaria ON AIR.

Маги Малеева е осъзнала, че играта е много забавна и не е само професионален спорт.  "Имайки свои деца, знам колко е важно да могат да се забавляват, за да учат децата", отбеляза тя.

Малеева посочи първите стъпки при тренировките с деца, след което демонстрира основните удари в тениса.

"Основното нещо, на което се учат доста дълго време, е да държат правилно ракетата - да имат правилен хват за форхенд и за бекхенд. Когато имат правилен хват и правилна позиция, следващото най-важно нещо е да удрят топката на най-правилното място. Контактът с топката е едно от най-важните неща в тениса", акцентира легендарната ни тенисистка.

Признава, че не е имала колебания с какво да се занимава, тъй като е израснала на тенис кортовете.

"От малка обичах тениса, но практикувах и други спортове - карах кънки, футбол играехме постоянно. Но израснах на корта и съм била достатъчно добра на детските турнири, за да продължа нататък. Сестрите ми са доста по-големи от мен, винаги са били много подкрепящи. Били са много голяма помощ. Имало е конкуренция, няма как. Преживяли сме го, подкрепата е била много по-силна. Бяхме всички срещу света, нямаше много други българи", каза още Малеева.

Успяла е да запали по тениса само едно от трите си деца. А най-уверена е била след 25-ата си годишнина, когато вече е станала осъзната за всички решения. В последните ѝ 4-5 години от кариерата се е чувствала много по-уверена.

"Играла съм на толкова места по света и на толкова турнири, притеснена съм била навсякъде. Най-запомнящ ще си остане турнирът, който спечелих в Москва. Роджър Федерер беше в публиката. Бях останала сама на турнира, без треньор. Помолих го да остане да ме гледа, защото бях самичка. Има и много гадни загуби, които не искам да си спомням", разказа Маги Малеева.

Преживявала е загубите с дни, докато си върне настроението за тренировки и мачове. А през годините публиката е била за нея повече подкрепа.

"В последните години играех много добре на трева и бързи настилки. Умеех да взимам от силата на противника. Най-добрите ми резултати са на закрити кортове и по-бързи настилки", каза Малеева.

За нея едно от най-важните неща е да притежаваш умението да опитваш отново и отново, след като не си успял. 

"Двойки бих играла с Хингис, много ѝ се възхищавах как успява да вижда играта и колко чисто удря. Много бих се забавлявала с Роджър Федерер, с него бих играла", сподели още Маги Малеева.

Цената, която е платила, е свързана с напрежението, което в нито един момент не я е оставило - нито минута отпускане.

За първите си стъпки в тениса, победите, загубите, какъв е перфектният тенисист и значението на постоянството в спорта - вижте целия разговор във видеото, което подготвиха Мария Константинова и операторът Нешо Миладинов.