България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Депутат от "Продължаваме промяната": Не трябваше да се взимат решения за промени в Изборния кодекс

Рена Стефанова обясни защо партията ѝ все повече се отдалечава от БСП

18.11.2022 | 09:27 Редактор: Вяра Димова

Високо напрежение в парламента. Промените в Изборния кодекс отново станаха повод за разделение между партиите. В знак на протест "Продължаваме промяната" и "Демократична България" напуснаха пленарната зала. 

"Това напускане на пленарната зала е израз на нашия протест срещу това, което се случи предходната нощ в залата, в която заседава Комисията по правни въпроси. Това можем да направим като знак на протест на този етап. Ние сме малцинство в парламента, тоест не можем да взимаме решения", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Рена Стефанова в "България сутрин".

Тя смята, че драстично е бил нарушен текста на чл. 80 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

"Той изисква, когато законопроект се разглежда на второ четене и е внесен от народни представители, да са допустими нови предложения, които попадат в обхвата на вече разгледания закон на първо четене. Всичко, което беше внесено като предложение за нови текстове, които в крайна сметка бяха и подкрепени от Комисията, не попада в обхвата на първоначално внесения законопроект. В този смисъл не трябваше да бъдат разглеждани. А ако бяха разглеждани, не трябваше от тях да бъдат взимани решения", подчерта Стефанова.

"Всички бяхме с впечатление, до няколко часа преди комисията, когато тези предложения бяха внесени в деловодството на НС от ГЕРБ, че трябва да решим дали да върнем смесеното гласуване с хартия и машина. Следейки техния смисъл, установих, че целта на тези промени е да бъде намалена публичността на изборния процес и да бъдат лишени българските граждани от възможността да гласуват с машина. Това, което остана като машинно гласуване, не е машинно гласуване. Машината ще бъде един скъп принтер, който ще разпечатва т.нар. машинна бюлетина, но машината няма да има флашка памет", поясни Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът посочи, че "Продължаваме промяната" и БСП имат различни ценности.

"Ние се събрахме в една коалиция, за да има правителство и за да се случат важни стъпки за страната. Когато се събрахме като правителство, преговаряхме с всеки от потенциалните партньори, подписахме споразумения по определени политики. Представяхме си нещо подобно и в настоящия парламент. Видимо е обаче, че ако в предходния парламент БСП беше конструктивен партньор, то в настоящия момент ние виждаме друга линия на поведение", каза гостът и допълни, че това означава, че вратата към БСП е затворена.

Гледайте целия разговор във видеото.